Balet Labuđe jezero premijerno u HNK ove sezone - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Balet Labuđe jezero premijerno u HNK ove sezone

Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu premijerno će ove sezone izvesti Labuđe jezero P.I. Čajkovskog u subotu, 2. veljače u koreografiji Dereka Deanea, scenografiji Roberte Guidi di Bagno i kostimografiji Dženise Pecotić.

U glavnim ulogama nastupit će Edina Pličanić (Odetta/Odilija), Anton Bogov (princ Siegfried), uvijek rado viđen gost na zagrebačkoj baletnoj sceni, Svebor Sečak (Rotbart) i dr. Orkestrom će ravnati Dian Tchobanov.

Labuđe jezero

Ista podjela glavnih uloga bit će u izvedbama 5., 7., 15., 19. i 21. veljače. U izvedbama 9. i 12. veljače u glavnim ulogama će nastupiti Viktorina Kapitonova (Odetta/Odilija), gošća iz Baleta u Zürichu, Dmitrij Timofejev (Princ Siegfried), Andrej Izmestjev (Rotbart) i dr.

Labuđe jezero, najpopularnije djelo svjetskih baletnih repertoara tijekom posljednjih sto trideset godina od svojega nastanka, postalo je sinonim za baletno kazalište. Melodramatična ljubavna priča o dobru i zlu jednako može pripadati legendama bilo kojega naroda, dok veličanstvena glazba romantičnog i osjećajnog Čajkovskoga i dijelovi koreografije Petipaa i Ivanova, kojih se dijelovi, poput muzejskih dragocjenosti čuvaju u gotovo svakoj izvedbi, uvijek iznova pobuđuju oduševljenje diljem svijeta. Kao svi romantični baleti, i ovaj traži maksimalnu sinkronizaciju ansambla i perfekciju izvođenja, pa je jedno od najtežih iskušenja za svaki baletni ansambl, dok uloga Odette/Odilije do danas predstavlja vrhunac umjetnosti svake klasične balerine.

Labuđe jezero

Nova izvedba zagrebačkog Baleta u koreografiji zagrebačkoj publici već dobro poznatog gosta, engleskog koreografa Dereka Deanea kao što se i očekivalo, pobudila je veliko zanimanje i predbilježbe za gotovo sve izvedbe u nastupajućoj sezoni. U ostvarivanju čudesnog ugođaja ove baletne bajke u mnogome su pridonijeli raskošna scenografija, kostimi i svjetlo.

K.P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo