Psiha

Psiha

Besplatna radionica za ljubitelje Portugala i fada

Besplatna radionica Kulturnog Centra Peščenica otkrit će vam sve tajna Portugala, fada i kazališta sjena.

Kulturni Centar Peščenica predstavlja besplatnu radionicu “Fado iza kulisa” za sve ljubitelje Portugala, fada i kazališta sjena. Ova je radionica zamišljena kao svojevrsni uvod u portugalsku kulturu, portugalski fado i kazalište sjena.

Voditelji radionice su suradnici i izvođači predstave “Femme Fadal – San o Amáliji Rodrigues u slikama kazališta sjena“(članovi Kreativnog sindikata): dramaturg Dean Trdak, pjevačica i izvođačica Jelena Radan, gitarist Pedro Abreu i režiserka i lutkarica Morana Dolenc.

Radionica se odvija u četiri termina, a završava gledanjem predstave “Femme Fadal – San o Amáliji Rodrigues u slikama kazališta sjena”. Radionica i ulaznica na predstavu su besplatni za sve polaznike!

Termini radionice

  • 10. svibnja (petak), 17. svibnja (petak), 24. svibnja (petak) od 18 sati te 8. lipnja (subota) od 11 sati i predstava Femme Fadal 8. lipnja od 20 do 21.30 sati.

Broj polaznika je ograničen stoga požurite i prijavite se na tel. 2303122.

Cjeline koje pokriva radionica

1. Uvod – O povijesti Portugala i projekta

Uvodno predavanje namijenjeno je upoznavanju polaznika radionice s ekipom koja je radila na predstavi “Femme Fadal – San o Amáliji Rodrigues u slikama kazališta sjena” kao i upoznavanju portugalske kulture koja je bila nadahnuće za ovu predstavu. Cilj je približiti portugalsku kulturu i pokazati njezine posebnosti te objasniti kako i zašto je upravo Portugal bio mjesto gdje je nastao fado.

2. Glazba – Fado i njegovi fadisti

Fado je tradicionalna portugalska glazba koja se početkom 19. stoljeća iz krčmi u lisabonskoj luci polako proširila u druge gradove (Coimbra), a zatim i u cijeli Portugal. Njezine teme isprva su obuhvaćale crtice iz boemskog života marginalnih ličnosti gradskog života u tom razdoblju (prostitutki, mornara, svirača i pjevača fada), osjećaje poput ljubavi, ljubomore i strasti, ali i onaj tipični portugalski osjećaj čežnje neprevediv na druge jezike po imenu saudade te svojevrsnu apatiju i pomirenost sa sudbinom koja se ogleda u samom nazivu te glazbe. Fado dolazi od latinske riječi fatum, što znači “sudbina”.

Prva glasovita fado pjevačica bila je Maria Severa Onofriana (1820.-1846.), dok je u dvadesetom stoljeću fadu svjetsku slavu donijela Amália Rodrigues. Danas se fado pjeva u cijelome svijetu od Meksika, preko Poljske do Japana i već odavno nije isključivo portugalski kulturni proizvod.

Bit će rijeći o podjeli fada koja se odnosi na “pučku” tradiciju, tj. na pjesme koje nisu uglazbljene prema tekstovima poznatih pjesnika.

3. Kazalište sjena

Kazalište sjena je jedno od najstarijih oblika kazališta, a u jedno i kazališta lutaka. Priča o “Platonovoj pećini”, kažu, dokaz je postojanja kazališta sjena u doba antike. Ovo specifično kazalište blisko je folklornim, pučkim i mističnim tradicijama raznih zemalja Azije i Europe, a u današnjem lutkarstvu spaja plesnu, glazbenu i lutkarsku umjetnost. Sjene su nejasne, nesigurne, tjeskobne, tamne, duboke, ali i providne kao oblaci nad Lisabonom, baš kao i sam fado.

Polazici će se upoznati s osnovnim tehnikama kazališta sjena i njihovoj upotrebi kroz povijest i konkretno u predstavi Femme Fadal – San o Amáliji Rodrigues u slikama kazališta sjena.

4. Spoj teorije i prakse

Završna radionica zamišljena je kao interaktivni sat u kojem sudionici mogu isprobati u praksi kako funkcionira kazalište iza kulisa. Kroz vođene improvizacije i igre, polaznici će moći osjetiti što to znači stati na pozornicu, osmisliti, pjevati, animirati lutke i prezentirati svoj rad publici.

Fado ima miris, boju i okus. Uvjerite se sami u kazalištu KNAP!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo