Psiha

Psiha

Bezrazložna dobra djela

Već neko vrijeme po cijeloj Americi može se vidjeti jedna auto-najljepnica. Na njoj piše: “Činite bezrazložna djela dobrote i nemotivirana djela ljepote”. Nemam pojma kome je to palo na um, ali nikad nisam vidio važnije poruke na automobilu ispred sebe. Činiti bezrazložna dobra djela djelotvoran je način da se osjeti radost davanja, a da se ne očekuje ništa zauzvrat. Najbolja metoda činjenja takvih djela jesta činiti ih a nikome ih ne spominjati.

U zaljevu San Francisca ima pet mostova za koje se plaća mostarina. Prije nekog vremena, ljudi su počeli plaćati mostarinu za automobile iza sebe. Vozači se dovezu do naplatne kućice i izvade novčanicu od jednog dolara, ali im službenik kaže: “Vašu je mostarinu platio vozač ispred vas”. Ovo je primjer spontanog, bezrazložnog dara, nečeg danog, a da se ne dočekuje ili ne traži protuusluga. Možete zamisliti dojam koji to ostavi na vozače tih automobila! Možda ih je to potaknulo da toga dana budu dobrohotnije osobe. Često jedno dobro djelo potakne cijeli niz dobrih djela.

Nema recepta kako činiti bezrazložna dobra djela. To izvire iz srca. Vaše će dobro djelo možda biti ako pokupite smeće u svojoj ulici, date anoniman prilog dobrotvornoj ustanovi, pošaljete malo gotovine u neoznačenoj omotnici kako bi netko tko se nalazi u financijskom škripcu odahnuo, spasite životinju odnijevši je u udrugu za zaštitu životinja ili se prijavite za dobrotvorni rad u crkvi ili Centru za nezbrinutu djecu. Možda ćete poželjeti učiniti sve to, i još više. Jer – davanje godi i ne mora biti skupo.

Vjerojatno najvažniji raznog da činite bezrazložna dobra djela jest taj da vam ona u život unose silno zadovoljstvo. Svako dobro djelo nagrađuje vas pozitivnim osjećajima i podsjeća na važne aspekte života – služenje drugima, ljubaznost i ljubav. Kad bi svatko od nas dao svoj doprinos, uskoro bismo živjeli u ljepšem svijetu.

“Ne mari za male stvari”, Dr. Richard Carlson, str 77.
Algoritam, Zagreb, 1998.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo