Psiha

Psiha

Dijeta “Uspavana ljepotica”: Spavajte i skidajte kile!

Shutterstock

Uopće nije tako lijepo kako zvuči… Neki zagovornici ove dijete čak uzimaju tablete za spavanje kako bi što više spavali i izbjegli glad…

Dijeta je prisutna već desetljećima, ali sada je doživjela revoluciju na pro-anoreksija blogovima. Ako nisi budna, nećeš jesti tortu – tako bi se ukratko mogla opisati ova dijeta. Premisa je jednostavna: što više spavate, manje jedete. Ne postoje nikakvi dokazi koji bi potvrdili da ova bizarna dijeta funkcionira, a neki kažu da ju je obožavao Elvis Presley kako bi se mogao uvući u svoje uske kombinezone iz 70-ih.

Odlazile u klinike za spavanje

Prvi put se pojavila 1966. kad je spisateljica Jacqueline Susann u svom romanu “Valley of the dolls” pisala o njoj. Likovi u njenoj knjizi puknuli su pod pritiskom života u Hollywoodu pa bi se uspavljivali u klinikama za spavanje i tako “skidali kilograme”.

U manje ekstremnim načinima interpretiranja ove dijete, zagovornici jednostavno govore kako biste se trebali dovoljno naspavati, jesti zdravo i vježbati kako biste bili zdravi i fit. S time se možemo složiti, a dr. Michael Breus u svojoj knjizi “The sleep doctor’s diet plan” savjetuje četiri sata tjelovježbe prije spavanja, dijetu bez kofeina i alkohola i sedam sati sna.

U svom najekstremnijem obliku ova dijeta se provodi tako da se spava čak 20 sati dnevno uz sedative i tablete za spavanje, a onda uzrokuje i ovisnost i potencijalno predoziranje.  

N.C.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo