Psiha

Psiha

Donosimo popis najčišćih mjesta za kupanje na Jadranu

Naša razvedena obala često se voli krasiti epitetima poput kristalno čista i osunčana. No, znate li koje su plaže doista i međunarodno priznate kao takve? Od Istre do južnog Jadrana pogledajte gdje je najsigurnije umočiti noge.

Osim plavih zastava koje su nam svima dobro poznate na sve više naših plaža možemo vidjeti i onu bijelu. Ona u ovom slučaju ne znači predaju, upravo suprotno. Bijela zastava je simbol čistog mora, poticaj svima da se brinu o okolišu i njegovim ranjivim stanovnicima. No, ne dodjeljuje se samo slanim vodama i njihovom podvodnom svijetu. Tako kod nas i Nacionalni park Krka, odnosno otočić Visovac, ponosno ističu ovu oznaku. Bijela zastava je jedina takva nagrada u svijetu, a dodjeljuje ju Svjetska udruga za očuvanje i zaštitu mora, rijeka i jezera (GUWAA) s našim Kristijanom Curavićem kao osnivačem i predsjednikom na čelu. U nastavku pročitajte i pogledajte koje su naše plaže u svijetu priznate i poznate kao najčišće. Krenimo na kratko putovanje sa sjevera prema jugu.

Prva postaja Istra i Pula

Plaže Verudela i Yacht nose ovu laskavu titulu još od 2013. godine kada je hotelska kuća Arenaturist pokrenula čišćenje mora na pravcu od kilometar i pol.

Šibenik predstavlja plaža Solaris

Isto tako prije 3 godine i predstavnici šibenske hotelske kuće Solaris Resort dobili su svoje priznanje. Njima je zastava spuštena padobranom, a uručila ju je bivša glumica i model Bianca Jagger.

Južnije nije tužnije

Spustimo li se malo ispod Splita čeka nas nekoliko bijelih oaza. Tako u Podstrani, točnije Strožancu imamo jednu, a Brač se može pohvaliti s čak tri. Plaža Zlatni rat već godinama puni najpoznatije časopise za putovanja, a supetarske plaže Tri mosta i Banj po čistoći mora ne zaostaju. I Pag ima svoju plažu za trku. Novalja osim dobrog provoda nudi i čisto more čini se, provjerite na plaži Straško. Lani su se tom društvu pridružile i dvije plaže općine Brela, Punta rata i Podrače, koje su se tako obvezale nadzirati situaciju kako bi zadržale bijelu zastavu.

A. K.

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell, Hrvoje Jelavić/Pixsell, Duško Jaramaz/Pixsell, Duško Marušić/Pixsell

Provjerite 5 jadranskih otoka koje morate posjetiti! 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo