Psiha

Psiha

Evo kako doživjeti stotu!

Foto: Shutterstock

Želite živjeti zauvijek? Ok, ne mislimo pritom da računate na besmrtnost, ali je sigurna pretpostavka da želite biti još dugo aktivni i zdravi – barem do 100-te! U šoku ste? Ne trebate biti jer sve više ljudi danas doživi te godine.

Prema posljednjim istraživanjima u posljednje tri dekade populacija stogodišnjaka porasla je za čak 65 posto!

Glavnu ulogu u tome koliko ćete živjeti nosi način života. Iako ne postoje jasne odrednice koji su faktori odlučujući za dugovječnost, ove navike su popularne među stogodišnjacima:

1. Budite aktivni

Tijelo u pokretu ostaje pokretno! Ako vaš posao podrazumijeva sjedenje, iskoristite svaku priliku za šetnju. Vježba ostaje važan faktor u održavanju zdravog tijela i zdravog duha.

2. Volite bezuvjetno

Ono što vam se danas čini kao velika stvar, u 80-tim godinama će biti samo sitnica. Posao će označiti većinu vašeg života, ljepota će proći a veze s obitelji i prijateljima će sve manje postojati. Zato volite danas punim srcem i pobrinite se da u svakoj fazi života pokažete najmilijima koliko znače za vaš život i s njima izbjegavajte svađe.

3. Jedite zdravo

Jedite zdravo! I to ne samo kada ostarite, nego već danas promijenite navike. Osigurajte pravo gorivo tijelu jer ne možete živjeti 100 godina ako niste zdravi.

4. Odmarajte

Pazite da spavate dovoljno i da se odmarate tijekom dana kada osjetite potrebu. Odmoreno tijelo funkcionira najbolje i pruža dobru zaštiti protiv virusa i bakterija. Svakog dana testirate svoje tijelo do kojih granica može ići, pa mu dajte i vremena da se oporavi.

5. Igrajte društvene igre

Igrajte se. Održite mozak aktivnim i vježbajte ga. Čitajte, razgovarajte s ljudima i upijajte nova znanja. Stalna aktivnost mozga može spriječiti razvoj određenih bolesti, poput Alzheimerove.

6. Ne propuštajte kontrole kod liječnika

Pazite na svoje zdravlje jer ako to vi ne činite nitko drugi neće. Započnite danas. Mogli biste odmah danas posjetiti zubara ili ginekologa. “Mali” zdravstveni problemi koje u mladosti ignoriramo mogu uzrokovati velike probleme u starosti.

7. Putujte

Zavolite avanturu. Puno će se stvari promijeniti tijekom vašeg života. Budite otvoreni za sva iskustva koja 100 godina života mogu donijeti. Putujte svijetom, otkrijte svijet oko sebe i prihvaćajte različitost. Živite svaki dan kao da vam je posljednji i u njemu uživajte punim plućima.

Ana A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo