Psiha

Psiha

Evo kako možete poboljšati kakvoću zraka u domu!

Uredno provjetravanje doma je jedna od navika koju većina ljudi ima, a koja osigurava da se riješite, primarno, neugodnog mirisa, a zatim i da pustite svježeg zraka koji će vam pomoći da se osjećate bolje.

Kvalitetu zraka određuje nekoliko čimbenika, a to su udio kisika u zraku, vlaga, udio štetnih tvari, kao i neugodni mirisi kojih se želimo što prije riješiti!

No, iako ste mislili da je zrak prozračujete otvaranjem prozora, zapravo radite još nešto bolje – iz svojeg doma izbacujete radon, bezbojan i bezmirisan plin koji, ako ste njemu dugo izloženi, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica, poput pada imuniteta i alergija, no i do mnogo ozbiljnjih oboljenja, poput podizanja rizika od upala pluća. S druge strane, svježi zrak neprestano ulazi u naš dom jer ne postoji prostor koji može biti toliko “hermetički” zatvoren da zrak ne može ulaziti.

Za mjerenje udjela radona koristi se, tzv. Geiger-Mullerov brojač, odnosno on se koristi za detekciju ionizirajuće radijacije. Osim toga, važno je da i svoje kućanstvo održavate čistim kako bi se zrak poboljšao, te kako bi došlo do manjeg omjera štetnih čestica u njemu.

Također, veliki udio ugljikovog dioksida u zraku može vas usporiti i smanjiti vašu produktivnost, pa se osjećate usporeno i lijeno – upravo kvaliteta zraka u vašem domu može biti krivac.

Do danas, razvilo se nekoliko pristupačnih kućnih uređaja koji će detektirati kakvoću zraka za vas, te ćete znati kada je pravo vrijeme za provjertravanje ili mijenjanje navika koje dosad imate.

Airwair

Jedan od takvih uređaja trenutno je postao dostupan na američkom, kanadskom i tržištu Južne Koreje. Radi se o pametnom uređaju pod nazivom Aiwair, a koji provjerava kvalitetu zraka u prostorijama u kojima se uređaj nalazi. Na vašem pametnommobitelu na skali od 0 do 100 će vam brojkom i bojom pokazati kakav je zrak – odnosno, 0 označava da je zrak vrlo loš, dok 100 da je idealan.

Osim temperature, vlage i ugljikovog dioksida, također detektira i organske spojeve i količinu prašine u zraku. To znači da će pomoći detektirati i postojeće alergene u domu. Svi podatci s uređaja spremat će se na pametan uređaj, odnosno aplikaciju, pa putem nje možete i pratiti kako se mijenja kakvoća zraka u prostoriji te kako ga poboljašavate i uživate u svojem čistom domu.

Withings Home

Na hrvatskom tržištu postoji sličan uređaj koji je usput i nadzorna kamera, koja sliku šalje na vaš pametni uređaj, a možete joj pristupiti i iz velikih udaljenosti. Ona mjeri hlapive organske spojeve, te vam javlja kada dolazi do prevelikog umjera štetnih spojeva u zraku.

Pročitajte kako vam kratka šetnja može promijeniti život, te uz pomoć kojih maski se možete zaštiti od vanjskog zagađenja zraka. 

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo