Evo zašto kupaće kostime ne biste trebali prati u perilici - napravite to pravilno - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Evo zašto kupaće kostime ne biste trebali prati u perilici – napravite to pravilno

Ako ste ih do danas nakon korištenja samo bacili u perilicu, možda i ne znate kako se pravilno peru kupaći kostimi.

Nakon dugog dana na plaži i u moru, vaš kupaći kostim je vjerojatno spreman za pranje. No, prije nego ga ubacite u perilicu uz ostalo rublje, mogli biste naučiti kako se pravilno peru rukama. Ako ga perete na krivi način, to naravno može uništiti materijal i lako možete ostati bez njega, a ako se radi o vama posebno dragom kupaće, ipak je bolje na njega više paziti.

Naravno, i na vašem kupaćem može pisati kako ga najbolje prati, smije li u perilicu, ali u većini slučajeva savjetuje se pranje na ruke.

Ako vas muče suhe i grube pete, ovi će savjeti pomoći da problem riješite u nekoliko minuta

ProSwimwear, profesionalna robna tvrtka kupaćih kostima, ističe kako pranje u perilici može jako oštetiti materijal, umjesto takvog pranja trebali biste oprati kostim ručno kako bi bolje ostale postojane, a i kako bi materijal duže potrajao.

Kako ga prati, korak po korak?

The Spruce nudi vodič kako se pere kupaći i kako se sprema.

Ako baš morate koristiti perilicu kako biste ga oprali, koristite blagi prašak i vrećicu u koju ćete kostim staviti prije pranja. Kako god prali kupaći, nikako ga nemojte stavljati u sušilicu za rublje, najbolji je način da ga objesite da se suši na zraku.

Koliko se često kupaći kostim mora prati?

Uz pravilno pranje, važno je i ne prati ga često kako bi dulje trajao. Obično su napravljeni od rastezljivih materijala koji može izgubiti na postojanosti ako se često pere. Još je jedna stvar dosta važna, a to je da kupaći operete čim ga sa sebe skinete kako biste isprali sol ili klor.

Ne skidate naočale kada ste na plaži? Jednostavnim trikovima možete spriječiti izgled rakuna

Isto tako donji dio kupaćeg kostima ne želite na tijelu imati predugo, posebno ako je mokar jer ta tkanina, koja ne propušta zrak, može lako biti uzrok infekcija – od upala do pojave gljivica. Stoga je važno mijenjati donji dio kupaćeg nakon svakog ulaska u vodu.
Sad znate sve; smije se prati u perilici, ali je bolje ručno pranje.

Zašto ljeti češće patimo od uroinfekcija?

Kako žene imaju nešto kraću urinarnu cijev od muškaraca, kod njih su upale češće. “Kod žena može doći do infekcija zbog nahlađenja mjehura, preosjetljivosti mjehura ili nakon seksualnog odnosa. Žene ljeti nose oskudniju odjeću, borave u mokrim kupaćim kostimima pa se nahlade” razloge navodi dr. Neven Kapun, specijalist urolog, te dodaje kako i seksualni odnosi mogu biti faktor učestalosti infekcija: ” Na odmoru smo manje pod stresom, imamo više vremena pa su češći i seksualni odnosi, a to može biti faktor zbog kojeg su ljeti infekcije učestalije”.

Kako spriječiti uroinfekciju tijekom ljeta

Možda bi najvažniji savjet bio da nikada ne provodite vrijeme u mokrom kupaćem kostimu bez obzira koliko je vruće, uvijek sa sobom nosite rezervni kostim. Ispijanje tekućine može imati preventivni učinak, a sok od brusnice i čaj od peršina imaju blagotvorni učinak i smanjuju pojavu bakterija u urinu.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo