Evo zašto liječnici savjetuju da ne koristite leće u boji na Noć vještica - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Evo zašto liječnici savjetuju da ne koristite leće u boji na Noć vještica

Možda se i vi pripremate za nadolazeću Noć vještica pa ste pomislili kako bi bilo dobro, uz maštovit kostim, nabaviti i leće u boji. Ako je tako, razmislite još jednom.

Naravno, dojam odjeće možete jako poboljšati lećama koje vaše oči mogu učiniti potpuno crnima, zelenima ili crvenima, ali cijena “zastrašujuće pojave” može biti puno viša nego ste očekivali.

Ako ste odlučili posuditi leće od prijateljice, ne činite to jer je to siguran put do infekcije oka. One se prodaju od strane liječnika, iako ih možete naručiti putem interneta i u trgovinama.

Badrul Hussain, oftamolog u bolnici Moorfields u Londonu kaže: “Svake godine tretiramo pacijente, što uključuje i djecu mlađu od 16 godina, zbog stanja oka koje se razvilo zbog nošenja starih leća. Obično koriste leće koje su stajale u tekućini godinu dana ili ih je koristio prijatelj prije njih. Jednostavno nisu dobili dovoljno informacija kako se brinuti o njima”. Navodi kako tako neodgovornim ponašanjem riskiraju bolesti oka popu bolnih ozljeda, infekcija, a najozbiljnija bi posljedica svakako bila trajni gubitak vida.

Zapamtite, prije kupovine leća u boji se obavezno raspitajte kako ih pravilno koristiti i koji su rizici. Ljubitelji ovakvog oblika zabave mogu svoj vid zaštiti ako leće kupuju od kvalificiranoga prodavača.

Ispecite straaašne kekse za Noć vještica

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo