Psiha

Psiha

Filharmonijski orkestar BBC-a i Sol Gabetta zatvaraju sezonu Lisinskog

Lisinski vas čeka 12. svibnja u 19:30 sati: Sol Gabetta na violončelu uz Filharmonijski orkestar BBC-a i maestra Juanja Mene.

Britanski orkestar, Filharmonija BBC-a, španjolski dirigent Juanjo Mena te Sol Gabetta, argentinska violončelistčka zvijezda s adresom u Švicarskoj, zaključit će sezonu interpretacijama Šostakoviča i Mahlera. Dvorana Lisinski će biti jedan od domaćina ove svjetske glazbene ekipe koja će uz Zagreb, posjetiti najveće europske dvorane.

Mlada i strastvena violončelistica Sol Gabetta izdaje albume za Sony Classical/Menart, a ima čast svirati i na Guadagnini violončelu iz 1759. godine.

Debi s Bečkom filharmonijom i Valerijem Gergijevim 2004. godine donio je međunarodno priznanje i lansirao karijeru dobitnici Crédit Suisse Young Artist Award Sol Gabetti koja je već do tada zaslužila pregršt nagrada i priznanja za svoj rad. Rođena u Cordobi u Argentini prvo je natjecanje osvojila s deset godina. Ubrzo je osvojila nagradu Natalije Gutman te priznanja na Natjecanju Čajkovski u Moskvi i ARD-u u Münchenu. Nominirana za nagradu Grammy, Sol Gabetta dobitnica je jedne od najvažnijih umjetničkih nagrada u Švicarskoj, Aargau Kulturpreis 2008.

U Argentini je primila nagradu KONEX, a 2010. proglađena je Mladim glazbenikom godine po izboru kritičara časopisa Gramophone.

Filharmonija iz BBC-a i Juanjo Mena uspješnost svoje suradnje potvrdili su u srpnju 2010. godine kada je Mena izabran za šefa-dirigenta u naredne tri sezone.

Orkestar znan već trideset godina kao Filharmonijski orkestar BBC-a utemeljen je 1934. kao BBC Northern Orchestra. Jedan od vodećih britanskih orkestara, član je šesteročlane BBC-jeve glazbene obitelji.

Baza mu je u Manchesteru, odnosno od prošle godine u studiju MediaCityUK blizu Salforda iz kojeg se upućuje na opsežne turneje po Velikoj Britaniji i inozemstvu. Većinu njegovih nastupa u izravnom ili odgođenom prijenosu emitira BBC Radio 3. Od početka ove sezone na čelu Filharmonije je španjolski dirigent Juanjo Mena. Naslijedio je na tom mjestu Gianadra Nosedu, maestra koji je tijekom desetljeća uzbudljivog zajedničkog muziciranja privukao pozornost novim čitanjima poznatih djela, kao i otkrivanjem zanemarenog repertoara.

Noseda je s Filharmonijom BBC-a snimio dvadeset albuma s djelima Respighija, Prokofjeva, Karlowicza, Dallapiccole, Dvořaka, Liszta, Mahlera i Šostakoviča. Nedavno objavljeni CD s Bartokovim klavirskim koncertima na kojem solističku dionicu interpretira Jean Efflam Bavouzet bio je nominiran za BBC Music Magazine Award. Juanjo Mena preuzeo je kao šef-dirigent Filharmonijski orkestar BBC-a u rujnu 2011.

Za više detalja o koncertu javite se na KD Vatroslava Lisinskog.

K.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo