Psiha

Psiha

FOTO: Hurts osvojili Zagreb emotivnim nastupom

Pred gotovo punim Boćarskim domom Hurts su Zagrebu pružili emotivnu večer, izvodeći hitove poput “Wonderful Life”, “Devotion”, “Better Than Love” i “Stay”.

Iako je gotovo nepisano pravilo da skupine koje proživljavaju svoje prve trenutke globalne slave zaobilaze Zagreb u širokom luku, posvećujući se samo velikim i sigurnim gradovima za dobru “prođu”, to nije bio slučaj sa Hurts. Britanski je duo, predvođen softisticirano odjevenim pjevačem Theom Hutchcraftom i klavijaturistem Adamom Andersonom, objavio svoj debutantski album tek prošle godine, a ove su zime započeli svoju prvu europsku turneju kako bi ga promovirali.

S obzirom da je iz njihove radionice izašao “samo” jedan album (“Happiness“), nije bilo čudno da su organizatori zagrijavanje prepustili dvijema grupama: domaćim futurističkim elektronskim dvojcem
Nipplepeople i britanskim The Heartbreaks. Unatoč
njihovom zanimljivom nastupu, zagrebačka je publika bila lišena za dulji
nastup Hurts, budući da je njihovo vrijeme na pozornici trajalo tek nešto
više od sat vremena. A tu je divotu stvarno trebalo dulje iskusiti.

Čim su Hurts započeli prve taktove singla “Silver Lining“, publika je pokazala svoje oduševljenje, a najveće ovacije bend je dobio zbog pjesme “Wonderful Life“. Njihove elegantne crno-bijele boje razbilo je tek plavo osvjetljenje pozornice. Set lista pomalo je nalikovala na popis pjesama albuma, s tek ponekom
izmjenom u rasporedu.

Hurts su izveli pjesmu “Devotion” bez Kylie Minogue, no objavili su svoju tajnu vezu obradom njene pjesme iz 1994. godine “Confide In Me“. Tako je pop balada u njihovim rukama postala prava teatralna opereta teških, industrijskih riffova. U njoj su Hurts pokazali svoju pravu moć transformacije.

Njihov je nastup više emotivan nego što je zabavljačkog tipa, a Theovu statičnost nadopunjivale dvije plesačice suptilnim koreografijama. No kod Hurts trčkaranje po pozornici i pozivanje publike na pjevanje nije ni potrebno – pokoji bolni trzaj glave i emotivni stisak stalka za mikrofon odavali su više o emocijama iza tekstova ovog osjećajnog dvojca nego bilo kakve video projekcije ili svjetlosni efekti. Svojevrsni light show su priredili sami obožavatelji koji su na Theov poziv upalili svoje mobitele i zasvijetlili Boćarski dom za vrijeme pjesme “Illuminated“.

Iako nisu zaboravili na manire i nekoliko puta se obratili publici, pa čak i predstavili, britanski je dvojac ipak bio škrt na riječima. Doduše, pjevač Theo uspio je pohvaliti ljepotu Hrvatica, kojima je u šest navrata bacao bijele ruže u publiku. Galantna gesta pjevača zaogrnutog u elegantno odijelo i kožne rukavice, koje nije skidao za vrijeme cijelog koncerta, naišla je na široko odobravanje obožavatelja.

Hurts nisu obećali vratiti se u Zagreb, kao što to mnogi izvođači čine, ali publika je dobila jedan poklon – pjesmu “The Affair” koju je dvojac napisao davno i koju više ne izvodi uživo.

Theo i Adam su se oprostili od publike pjesmom “Stay“, a Zagrepčani su se pokazali dobrim domaćinima jer su u jedan glas pjevali većinu pjesama i Britance nagradili gromoglasnim pljeskom.

Manchesterski duo, praćen osmeročlanim bendom i orkestorm vratio se na pozornicu kako bi izveo samo jedan bis. Jednostavnim križanjem imena pjesama s albuma moglo se zaključiti kako je to “Better Than Love” – zicer za pozitivan završetak druženja.

Karmen Horvat
Foto: Karmen Horvat, Tamara Domuzin

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo