Psiha

Psiha

Hrvatska Mensa slavi 25. godina postojanja – evo koliko ima članova i koje su dobi

Shutterstock

Hrvatska Mensa, udruga koja okuplja ljude iznadprosječne inteligencije, odnosno osobe koje svojim rezultatom na testiranju inteligencije pripadaju u gornjih 2% ukupne populacije, ove godine slavi svojih 25 godina postojanja.

Tijekom svih tih godina Hrvatska Mensa je zajedno rasla s društvom u kojemu djeluje te je kao i ostali segmenti društva doživjela mnogo uspona.

Mensa je prvenstveno mjesto za upoznavanje i druženje članova na nacionalnoj i međunarodnoj razini, te nudi svojim članovima raspon određenih pogodnosti koje se mogu pronaći na službenim stranicama www.mensa.hr.

U 2021. godini Hrvatska Mensa je ponovno imala veliki broj članova, točnije drugi najveći broj od osnutka Mense još davne 1997. godine, dok u aktualnoj 2022. godini cilj nam je prijeći brojku od 1007 članova, koliko je Mensa brojala 2005. godine. Zaključno s veljačom 2022. godine, Hrvatska Mensa broji 835 članova, od kojih je 60% starosti do 40 godina. Isto tako, potrebno je istaknuti da je po županijama zabilježen široki raspon prolaznosti pristupnika na održanim testiranjima, od primjerice 38% u Zagrebu, 28% u Osječko-baranjskoj, pa sve do 14% u Istarskoj županiji. Sukladno podacima s IBD sastanka Mense International održanog krajem 2021. godine, Hrvatska Mensa se nalazi na 13. mjestu po relativnom broju članova na milijun stanovnika. S ovogodišnjim planiranim povećanjem članova Hrvatska Mensa bi se mogla popeti na toj ljestvici i ostvariti 7. poziciju od ukupno 39 punopravnih članica u Mensa International zajednici po relativnom broju članova, a što bi nas primaklo najboljim nacionalnim Mensama, rekao je Đuro Lubura, predsjednik Hrvatske Mense.

„U 2021. godini provedeno je 18 testiranja na kojima je pristupilo 735 kandidata, dok je cilj u 2022. godini prijeći ukupni broj od 1100 pristupnika te održati što veći broj testiranja u regionalnim središtima, ali i u manjim gradovima“, naveo je Mario Erceg, član Predsjedništva Hrvatske Mense zadužen za organizaciju testiranja.

U sklopu Tjedna darovitosti 2022. godine, Hrvatska Mensa održava testiranja u dva najveća hrvatska grada, Splitu u subotu 19. ožujka, a u Zagrebu u subotu 26. ožujka. Prijava na testiranje moguća je putem webshopa Hrvatske Mense webshop.mensa.hr, na kojoj se može pronaći više informacija o testiranju, a svi koji se prijave online ostvaruju pravo na popust na cijenu testiranja koja inače iznosi 150 kuna.

Jeste li emocionalno inteligentni? To možete provjeriti, ali i naučiti!

Ordinacija.hr

Foto: Mensa, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo