Psiha

Psiha

I listopad na moru ima draži: Domaćini nisu preopterećeni, cijene su niže, a gužve manje

Shutterstock

Osim Jadrana, u konkurenciji su za putovanja u ranu jesen i susjedi na obalama Španjolske, Italije, Grčke ili povratnice Turske.

Neki još uvijek uživaju na moru, ali ni nadolazeći listopad ne treba otpisati kad je riječ o morskim odredištima. Domaćini su spremni za posezonske goste, a cijene su niže nego tijekom ljeta. Na Krku u Baškoj, recimo, sad se mogu dobiti dva hotelska polupansiona za dvije osobe po cijeni od 1215 kuna. Vikend u Istri, u kamenoj kući u selu Kotli za dvije do četiri osobe nudi se već za 1000 kuna. Za cijeli tjedan hotelskog odmora, s uključenim polupansionima, u Trogiru ili Trpnju na Pelješcu može se, pak, po osobi dobiti za 2600 kuna, odnosno 2430 kuna.

Evo što rade stručnjaci za spavanje kada ne mogu zaspati! Pratite njihovih 6 koraka

Idealno vrijeme za putovanje

Dakako, u konkurenciji za putovanja u ranu jesen su i mediteranski susjedi, a svaki iskusni putoholičar zna da je sada itekako lijepo i na obalama Španjolske, Italije, Grčke ili Turske. Nije ni prevruće ni hladno, a gužvi nema. Kao, uostalom, i ako se odlučite za posjet nekoj europskoj metropoli.

Pritom, jesen je prepuna boja i čini naše uspomene na fotografijama još ljepšima. A možda da se otputite u lov na raznobojno šumsko lišće? Recimo javora, što je tradicija koja se u Japanu njeguje stoljećima. Iako, svako je godišnje doba dobro za kušanje sakea, sushija, posjet pravom tradicionalnom kupalištu, raznim muzejima (među kojima je i muzej sumo boraca), druženje sa svetim srnama u Nari, posjet gejšama, šetnju Tokijem i prekrasnim parkovima te vožnju brzinom višom od 300 na sat vlakovima koji ne kasne i slično.

Za 11 dana takve avanture u agencijskom aranžmanu treba oko 19.000 tisuća kuna, a valja pridodati i obveznu doplatu za zrakoplovne pristojbe od 3500 tisuća kuna. U vlastitom aranžmanu možete proći jeftinije, ali i skuplje.

Većina će ipak u nadolazećim tjednima ostati vjerna europskim metropolama, od Beča i Budimpešte do Londona i Pariza, i mediteranskim destinacijama. Posebice, recimo, Turskoj, koja svojim znamenitostima, komfornim smještajem, arhitekturom, bogatom poviješću i ne tako visokim cijenama na velika vrata vraća na turističko tržište.

Budite dobre volje od jutra do mraka! Optimisti žive dulje, tvrdi istraživanje

Pristupačna Turska

Tu zemlju prekrasnih pješčanih plaža i općenito prirodnih ljepota s destinacijama Fethiye, Marmaris, Kapadokija, Antalya i Alanya mnogi opisuju kao turistički raj. To više što se sedmodnevni all inclusive aranžmani u zaista odličnim hotelima u Turskoj mogu dobiti već za 4300 kuna po osobi.

No, to je tek djelić turske turističke priče. Vredniji je podatak da Antalya, recimo, krije najbolje očuvano antičko kazalište Aspendos. Nedaleko od Bodruma, predivnog polutoka poznatog po povijesnim ostacima i vrlo bogatom noćnom životu, nalazi se manji grad Didyma. Nalazi se u uvali na Egejskom moru, a poznat je po tome što se tu rijeka Buyuk Mendres ulijeva u more. Top-atrakcija su i drevne ruševine, a Didym skriva i Apolonov hram. Ulaznica je simbolična – jedan euro.

U domaćim agencijama trenutačno je traženo i putovanje u Jordan i Izrael. Agencijski aranžmani ubrzano se rasprodaju, što potvrđuje rastuću potražnju za destinacijama bogate povijesti i kulture. Posjet Jordanu i Izraelu od devet dana stoji oko 7500 tisuća kuna uz zrakoplovne pristojbe u iznosu od 1600 kuna. Avantura započinje u gradu Ammanu, glavnom gradu Kraljevine Jordan.

Avantura vodi do obale Mrtvog mora, o čijim je izvanrednim svojstvima pisao još Aristotel. Fascinantan je i grad Petra, jedno od sedam modernih čuda svijeta, uklesan u stijene. Ono što je posebno zanimljivo jest da se tamo nalazi Riznica proslavljena u filmu “Indiana Jones i posljednji križari”. Neizostavan je i posjet Jeruzalemu i Maslinskoj gori te crkvi u kojoj se unutar kompleksa nalazi molitva Očenaša napisana na stotinjak jezika, pa tako i na hrvatskom, ali i Tel Avivu, čiji je stari grad prepun galerija i umjetnika.

Zato, putujte i uživajte!

U avionu sjedite pored prozora, sami točite benzin? Ovim i još nekim navikama jako štetite zdravlju

Dolores Baković/magazin Putovanja

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo