Psiha

Psiha

I mlijeko možete zamrznuti! Ipak, postoje neke zamke koje svakako izbjegnite…

Ako niste od onih koji će sigurno u danu popiti litru mlijeka, vjerojatno vam se ono i često kvari.

Ako mlijeko trošite samo na kolače i kao dodatak kavi, vjerojatno se često pitate može li se mlijeko zamrznuti? Dobra je vijest da može! Ovo vrijedi za svaki tip mlijeka – svježe, dugotrajno ili ono na bazi bilja. Evo što morate znati;

Kako zamrznuti mlijeko?

Ako ste zamislili samo gurnuti karton mlijeka u hladnjak, odmah odustanite od ideje. Dobro je mlijeko zamrznuti u posebnoj posudi, plastičnoj. Mlijeko se širi kad se smrzava, što bi moglo uzrokovati pucanje kartona u kojem se nalazi i tako napraviti pravi nered u zamrzivaču.

U 40 dana izolacije, stalno je pripremala ovo jelo jer je – genijalno!

Ideja je da mlijeko stavite u posudu – ili više njih, te ostavite nekoliko centimetra praznog prostora. Poslužiti može i plastična vrećica za zamrzavanje namirnica. Ako ste kupili malo više mlijeka s namjerom da ga zamrznete, svakako to učinite prije isteka roka trajanja, a najbolje dok je mlijeko svježe.  

Kako ga koristiti?

Može stajati do 3 mjeseca u zamrzivaču bez straha da se pokvarilo, iako ga je bolje iskoristiti što prije kako ne bi apsorbirao mirise drugih namirnica koje jednako dugo stoje. Prije korištenja ga stavite u hladnjak da se otopi, što može trajati i cijeli dan – ovisi o količini. Najbolje ga je iskoristiti u roku od par dana.

Kako se masnoće odvajaju zbog zamrzavanja možda primijetite „mrvičastu“ teksturu mlijeka, ali to je sasvim normalno. Iz tog je razloga bolje zamrzavati mlijeko s nižim postotkom masnoće.

Znate li kada je najbolje vrijeme za piti mlijeko? Ne, nije jutro!

Kako biste došli do one poznate teksture mlijeka, samo dobro protresite posudu ili stavite u blender. Ako niste zadovoljno teksturom i dalje, onda mlijeko koristite za pripremu kolača, kuhanje i napitke!

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo