Psiha

Psiha

Kad zasvira… Luka Nižetić

Diskografska kuća: Menart
Godina izdanja: 2012.

Na Lukin četvrti studijski album čekalo se skoro pune četiri godine. Prvenstveni razlog tome je bio u temeljitom i neishitrenom traženju pjesama pa je tako Luka proputovao kilometraža, od Beograda preko Sarajeva do Splita i Zagreba da bi na kraju našao 12 naslova koji su zapečatili njegov album ‘Kad zasvira…‘.

Na novom albumu splitskog glazbenika sve je novo: novi je producent, a novi su i autori što se i u konačnici itekako čuje u finalnom zvuku. Nakon sedam godina diskografskog postojanja, gdje je svaki album bila neka nova priča, neki novi pomak, pred izlazak svog albuma Luka i sam priznaje:

“Ovo je zaista jedna nova stranica u mom glazbenom djelovanju. U realizaciji samog albuma bili smo puno hrabriji i otvoreniji što se vidi u aranžmanima koji su punokrvniji, pomaknuti i u nekim momentima i eksperimentalni. Same pjesme nikad nisu bile bliže onomu što ja i jesam, temperamentne, eksplozivne, energične te s druge strane nostalgične, raskošne i dramatične. Ova glazbena priča se nekako događala spontano, mogao bi čak reći i sudbinski. Nismo imali veliki broj pjesama za selekciju, ali ono što nam je došlo na stol je na kraju završilo i na albumu, i mislim da ne bi moglo biti bolje“.

Od autora ovoga puta su uključeni bili Aleksandra Milutinović, Saša Dragić, Dino Muharemović, Adnan Šaran, Srđan Šegvić, Aljoša Šerić, a skladbu ‘… Da šutimo zajedno’ potpisuje sam Luka dok iza njezinog aranžmana i produkcije stoji Bruno Urlić.

Luka Nižetić-Stjepan Tafra

Na prvu ruku nespojivi autorski rukopisi, no čarobnom palicom aranžera i producenta Zvonimira Duspera postigla se ujednačena i cjelovita zvučna slika bez obzira na razne žanrovske elemente. Ovdje se radi o modernom pop albumu s određenom nostalgičnom primjesom, bolje reći asocijacijom na nekadašnje radove Bijelog dugmeta (najviše dolazi do izražaja u pjesmi ‘Obećanje’), Plavog orkestra (osjeti se u pjesmi ‘Eto tuge’) ili Zdravka Čolića (približno u pjesmi ‘Da rodim se’).

I na ovom albumu Luka je realizirao nekoliko kolaboracija i to s poznatim svjetskim brass world music sastavom Kočani orkestar, klapom Kampanel, te muškom vokalnom sekcijom Folklornog amaterskog društva ‘Zagreb – Markovac’. Treba posebno izdvojiti i neuobičajenu suradnju s nepoznatom Ivanom Lovrić koja je priliku za snimanjem dobila putem natječaja za Lukine fanove gdje je među stotinjak snimki odabrana za duet.

“S ovim albumom, a zahvaljujući modernim tehnologijama, društvenim mrežama gdje se pruža mogućnost redovite interakcije s fanovima želja mi je bila što više im se približiti budući su oni za mene najvažnija karika u mom radu“, naglašava Luka.

Luka Nižetić: Kad zasvira…

1. Kad zasvira
orkestar ft. Kočani orkestar

2. Tamo gdje me
srce vuče

3. Nisu godine
4. U snovima
5. Jugo
6. U svakom uzdahu
7. Eto tuge
8. Da rodim se
9. Nek padne mrak ft. Ivana Lovrić
10. Život curi ft. Klapa Kampanel
11. .. da šutimo zajedno
12. Obećanje (gost muški vokalni zbor
folklornog ansambla ‘Zagreb – Markovac’)

K.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo