Psiha

Psiha

Kako oprati posuđe u perilici bez deterdženta? Može se – i to vrlo uspješno

Shutterstock 529034428

Čak i ako imate sve potrebno, možete posuđe oprati bez korištenja deterdženta.

Ako niste znali, u perilici posuđa ne morate uvijek koristiti prašak. Postoji samo tipka za ciklus ispiranja pa, ovisi koji model perilice posjedujete, može se za pranje koristiti samo taj ciklus. Ako vam nije jasno zašto, dobro bi bilo znati da ciklus pranja potroši duplo više vode za pranje nego što je vi potrošite ako perete ručno u sudoperu.

No ako koriste samo program za ispiranje, tanjuri i ostale posude te pribor za jelo će biti jednako čisti i bez upotrebe praška za pranje posuđa.

Imate puno rublja za prati, a ostali ste bez deterdženta? Ove 4 stvari iz kuhinje odlična su zamjena

Slijedite ovih par koraka

Prvi korak:

Posuđe s tvrdokornim mrljama operite u sudoperu

Drugi korak:

Napunite perilicu posuđem, a kako biste potpuno iskoristili ovaj program, velike predmete stavite na kraj perilice, a posude za kuhanje okrenite naopako i stavite na gornju rešetku. Žlice i vilice stavite u košaru predviđenu za njih.

Treći korak:

Dodajte malo octa u pretinac za prašak i tekućinu za ispiranje u za to predviđen prostor. Kiselina iz octa će otopiti mrlje, a sredstvo za ispiranje posudama dati sjaj.

Ako želite topiti masnoće dok spavate, ovu jednostavnu i ukusnu namirnicu jedite navečer

Četvrti korak:

Upalite ciklus za ispiranje, zatvorite vrata i pričekajte da ciklus završi. Ostavite sve da se pola sata cijedi i suši u perilici.

Znate li što sve možete prati u perilici suđa?

Samo zato što se zove perilica suđa, ne znači da u nju ne može stati puno više od tanjura…

1. Japanke

Japanke i gumene čizme možete bez problema staviti u perilicu, a savjet je da stavite na donju rešetku čizme, a gornju japanke.

2. Četke za kosu

Važno je očistiti četke svakih nekoliko mjeseci kako bi se spriječilo nakupljanje bakterija. Iako ih možete očistiti ručno, možete ih staviti i u perilicu, ali svakako na niskoj temperaturi.

3. Igračke

Bilo da se radi o igračkama za djecu ili ljubimca, bilo kakvu plastiku koja ne radi na baterije možete staviti u perilicu. Nakon pranja morate te predmete osušiti.

5 stvari koje morate baciti odmah iz ormara ako želite zaštititi zdravlje

4. Toaletne torbice

Ako često putujete sigurno imate i toaletnu torbicu, koja se savim sigurno prlja. Stavite ju slobodno u perilicu, a nakon pranja će izgledati kao nova.

5. Kuhinjske spužve

Ne zaboravite ih čistiti i to često. Postoji nekoliko načina kako ih dezinficirati ali sigurno je najlakše staviti ih u perilicu zajedno sa posuđem.

6. Predmeti za osobnu higijenu

Ako se ne sjećate kada ste kupili četkicu za zube, sigurno se ne sjećate kada ste ju zadnji put oprali. Slobodno ju stavite u perilicu i nastavite koristiti.

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo