5 stvari koje morate baciti odmah iz ormara ako želite zaštititi zdravlje - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

5 stvari koje morate baciti odmah iz ormara ako želite zaštititi zdravlje

shutterstock

Vrijeme da zavirite u ormar

Proljeće je tu i vrijeme je za malo veće čišćenje, ali ovo koje mi savjetujemo neće vam oduzeti puno vremena.

1. Tenisice

Ako koristite tenisice za trčanje, morate znati da ih je potrebno zamijeniti svakih 6 mjeseci, a ako ih koristite povremeno samo za hodanje, mogu trajati i godinu dana. Ako ne nosite cipele koje pravilno podržavaju tijelo, možete računati na ozljede stopala i nogu.

15 iznenađujućih signala koji otkrivaju da bi mogli doživjeti 100 godina

2. Donji veš

Obično veš koristimo i nekoliko godina, ali se mogu oštetiti puno prije radi stalnog korištenja i pranja, što će sigurno utjecati na elastičnost. Ako vam više savršeno ne pašu na tijelu, vjerojatno baš zato nisu ugodne. Vrijeme je da ih bacite. Ako se materijal na njima smanjio radi pranja na visokim temperaturama, također biste ih trebali zamijeniti novim parom. Ako je donji veš preuzak, može uzrokovati iritacije vagine i okolnog područja. Posebno se to odnosi na tange koje stvarno mogu iritirati i uzrokovati infekciju na koži.

3. Grudnjak kojeg nosite svaki dan

Čak i ako ga tretirate kao da je od zlata, kroz vrijeme će on izgubiti oblik i elastičnost i neće više podržavati težinu grudi. Ako ga nosite svakodnevno, nakon 6 mjeseci biste ga trebali zamijeniti novim. Voda, prašak i temperatura će utjecati na promjenu izgleda i strukture grudnjaka. Opće je pravilo da bi grudnjak mogao trajati i do godinu dana, ali to ovisi o tome koliko ih imate i često mijenjate. Ako nosite krivu veličinu grudnjaka, to možete prepoznati prema boli u vratu u iritaciji kože.

Ovih 9 predmeta donosi nesreću i nije ih najpametnije imati u domu (barem prema feng shuiju)

4. Sportski grudnjak

U prosjeku traju od 6 do 12 mjeseci, ovisi o tome koliko ih često nosite. Jednom kad postanu neudobni za nošenje i više ne podržavaju težinu grudi, vrijeme je da ga bacite. Jednako kao i kod običnog grudnjaka, često pranje će uništiti elastičnost. Baciti ga morate i ako ste se na primjer udebljali ili izgubili kilograme pa vam veličina više ne odgovara.

5. Čarape

Jednom kad čarapa ima rupu, vrijeme je da se baci a ne krpa. Možda zvuči logično, ali lako je zaboraviti na rupu na peti. No svakako ćete primijetiti da više nisu dobre za nošenje nakon što dobijete žulj jer ništa ne štiti kožu od dodira s materijalom cipele. Ako razmislimo koliko znoja čarapa upija kada smo aktivni, jasno je da su nam potrebne cijele kako bi štitile stopalo.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo