Kakvu biste glazbu trebali slušati kad ste pod stresom - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Kakvu biste glazbu trebali slušati kad ste pod stresom

Znanstvenici sa Sveučilišta u Birminghamu potvrdili su kako slušanje glazbe može pomoći kod koncentracije i obavljanja posla poput čitanja mailova, slaganja dokumenata i čišćenja računala.

No trebalo je otkriti kakvu glazbu točno slušati tijekom obavljanja nešto zahtjevnijih poslova. Nedavna studija Instituta Rensselaer Polytechnic kaže da zvukovi prirode povećavaju koncentraciju i popravljaju raspoloženje.

Primjerice, zvukovi vjetra, lišća i vode zaista mogu biti korisni. Oni mogu “zamaskirati” i govor te šumove, pa smanjuju stres uzrokovan gužvom u uredu. 

Glazba koja vas inače opušta, još je jedan od dobrih rješenja. Osobne preferencije jako su bitne kod ljudi koji nisu osobito vješti u poslu koji obavljaju. U istraživanju je dokazalo da glazba koju volimo utječe tako da kad ste pod stresom ne donosite odluke brzopleto. 

Ne pretjerujte!

Druga odvojena studija kaže da je puno bolji odabir glazba koja vam se sviđa, ali ne u tolikim količinama da vas hipnotizira. Znanstvenici s katoličkog Sveučilišta Fu Jen tvrde kako glazba koja vam se jako sviđa ili jako ne sviđa nije dobar odabir, jer smanjuje koncentraciju i ometa rad, dok je najbolji odabir glazba koja vam se sviđa umjereno.

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo