Psiha

Psiha

Knjige djeluju kao laksativ?! Sve što niste znali o velikoj nuždi

Svi to radimo, ali rijetko tko o tome razgovara, pa evo nekih zanimljivih činjenica

Izmet nije samo višak hrane. Iako mnogi misle da iz tijela izbacuju sve što orga nizmu ne treba, nije baš tako. U izmetu je oko 75 % vode, a ostalo je kombinacija mrtvih i živih bakterija koje pomažu prilikom izbacivanja hrane u crijevima, proteina, otpadnog materijala iz hrane i ostale stvari koje izlaze crijeva i jetre.

Sjedite li na zahodu pravilno? Ovo uopće nije smiješno pitanje…

Svaki dan po pola kilograma

Možda će vas šokirati ova informacija, ali ako imate zdravu probavu dnevno biste trebali izbaciti oko pola kilograma izmeta. Smatra se da je tri puta dnevno dovoljno da se obavi nužda, ali neki liječnici kažu da je i jednom dnevno sasvim dovoljno, da bi se naš organizam oslobodio štetnih materija. Idealna mjera je jedan gram na svakih 12 kilograma težine tijela, ako biste nuždu obavljali jednom dnevno. 

Različite boje

Osim smeđe, boja izmeta može biti crna, zelena, žuta, neka potpuno svjetlija boja, pa čak i crvena. Ako primijetite crnu boju, moguće je da iznutra krvarite, no ako uzimate dodatak željeza u tabletama, onda je crna boja posve normalna. No svakako se posavjetujte s liječnikom. Zelena boja označava da se hrana kroz debelo crijevo prebrzo pomiče ili ste pojeli veliku količinu zelenog lisntog povrća. 

Ako se pojavi izmet žute boje i jako neugodna mirisa, organizam vjerojatno ne izvlači sve što treba iz hrane. Bude li stolica žuta dulje vrijeme, posjetite liječnika. Crvena stolica se može pojaviti kao posljedica previše rajčica ili druge crvene hrane, ali trebali biste odmah posjetiti liječnika, jer može označavati krv u stolici koju uzrokuju različite bolesti. 

Zašto kava tjera na WC?

Kofein je možda zaslužan za to, no istraživanja koja su provedena dokazala su kako i bezkofeinska kava tjera na WC jednako kao i ona s kofeinom. Grčevi u crijevima počinju već četiri minute nakon popijene kave, a znanstvenici i dalje ne mogu u potpunosti dokazati zašto se to događa. 

Najstariji izmet ikada pronađen star je čak 50,000 godina, a pokazao je da su neandertalci jeli puno više povrća i voća nego mi danas. 

Knjige djeluju kao laksativ

Ovo se zove fenomen Mariko Aoki. Ime je dobio po ženi koja je pisala o tome 1985. godine u svom eseju. Neke od teorija kažu da se taj fenomen javlja jer miris papira i knjiga podsjećaju ljude koji čitaju na toaletu, baš na obavljanje velike nužde, a čak i položaj tijela u kojem prebiremo po policama knjiga u knjižnici tjera crijeva da počnu raditi brže. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo