Psiha

Psiha

Kratki vodič za uspješnu blagdansku kupovinu

Shutterstock

Ove zime je vremenska prognoza na strani svih brižnih ljudi koji za ove blagdane žele svoje najmilije obradovati darovima – zaobišli su nas je snijeg, led i hladan vjetar. Preostaje nam samo dobra organizacija kako bismo izbjegli gužve i krive poklone.

Ako želite izbjeći prepirku tijekom ove blagdanske sezone, promislite malo i o darovima koje kupujete, jer prema nekim istraživanjima loše odabran dar je jedan od glavnih uzročnika svađa tijekom blagdana.

Kako se organizirati za blagdansku kupovinu

Postoje osobe koje su organizirani “kupci” i sve obave bez problema, no ukoliko niste jedna od njih, znate što sve može poći za rukom i da kupovina poklona može potrajati cijeli dan. Stoga je ovo tekst za vas!

Britanskom anketom provedenom nad 2.000 žena ustanovljeno je kako one provedu dvije godine i deset mjeseci u šopingu.

1. Napravite listu

Listu počnite pripremati u udobnosti vlastitog doma te zapišite imena svih kojima ste planirali kupiti dar. Uz svako ime dopišite nekoliko poklona koji bi se toj osobi mogli svidjeti. Ključ uspješnosti leži u dobroj organizaciji, a spomenute liste su važne jer ćete već pred odlazak u trgovački centar znati po što idete, a time ćete uštedjeti puno vremena! Postoje i aplikacije u koje možete zapisati sve što ste kupili, pa istu listu pregledati pred iduće blagdane kako bi izbjegli mogućnost ponavljanja darova.

2. Provjerite dvaput

Napravite “mapu” trgovina u kojima planirate kupiti poklone s liste te odvojite jedan dan u kojem ćete kupovati poklone na samo jednom mjestu kako ne biste trošili vrijeme putujući po gradu. Pametno je i prethodno nazvati prodajna mjesta te upitati imaju li željeni predmet na svojim policama. Kupovinu ćete lakše odraditi i ako obujete udobne cipele – svi znamo što znače bolna stopala nakon cjelodnevnog hodanja po trgovačkim centrima.

3. Saznajte tko je bio zločest, a tko dobar

Ako ste roditelj malog djeteta ili ne podnosite gužve, planirane darove možete kupiti online ili putem telefona. Sigurnost i kontrola transakcija kod online kupovina nepravedno je, i nepotrebno, ozloglašena. Često se misli kako je plaćanje preko interneta rizičnije od plaćanja u klasičnoj trgovini, ali to nije istina. Udobnost i komfor kupovine iz naslonjača, bez gužvi, parkiranja, napornih trgovaca i drugih mušterija jedna je od očitijih prednosti. Važno je odabrati prodavače kojima vjerujete tj. s kojima već imate pozitivna iskustva. Ukoliko vam se njihova ponuda čini predobra da bi bila istinita, vjerojatno je tako. Sve narudžbe i sve račune spremajte kako bi imali potpunu kontrolu troškova.

A. A.

Foto: Shutterstock

Nekoliko ideja što dragoj pokloniti za Božić?

Jeste li znali da uredske afere počinju na božićnom domjenku!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo