Psiha

Psiha

Lana Novota: Instagram mama uz koju ćete se vrlo brzo vratiti u formu

Magistar kineziologije s dopunskom stručnom kvalifikacijom za rad u kineziterapiji, Lana Novota, koja je osmislila vlastiti program vježbanja koji “liječi” posljedice dugotrajnog sjedenja, jedna je od aktivnijih domaćih mama na Instagramu.

Trenutačno je trudna s trećim djetetom, što je nije spriječilo da trenira, a svoje trudničke treninge dokumentira objavama na Instagramu – u prosjeku svaka dva dana objavi neki post, i ne opterećuje se, kaže, učestalošću objava, posebno ako nema nešto pametno za napisati ili staviti.

Napokon vikend! Imamo 6 načina kako se najbolje opustiti (i ne koštaju ništa)

Meni Instagram služi kao mjesto prezentacije mojeg rada, no želja mi je i prenijeti svoja znanja drugima. Osim toga, majka sam i žena koja radi te znam koliko je teško sve uskladiti, ali isto tako znam da se to može. Ljudima želim pružiti svojevrstan prečac u ostvarenju svoje potrebe za kretanjem, ali i ideju kako to uskladiti s obzirom na sve aktivnosti obiteljskog života, kaže Lana koja na Instagramu objavljuje različite vježbe koje, same za sebe, već mogu biti dobra motivacija osobama koje žele vježbati, no često joj se ljudi javljaju za dodatni savjet iz čega se onda otvore mogućnosti za daljnju suradnju i individualne treninge.

Osim s Instagramom, odlučila se i pozabaviti You Tube kanalom (Habitus by Lana), gdje objavljuje kompletne treninge za one koji žele ili moraju vježbati kod kuće. Dovoljno je samo uključiti video i početi vježbati. Lana je u prve dvije trudnoće dobila 12, odnosno 13 kilograma, a trenutačno je na plus 6 kilograma i ima još tri mjeseca do poroda. Osim prehrani, takvu težinu može zahvaliti i vježbanju. No kako vježbati u trudnoći?

Za lakšu trudnoću

“U nerizičnoj trudnoći preporučljivo je vježbati, jer aktivna trudnica lakše podnosi trudnoću, ima lakši porod i brže se oporavila nakon njega. Trudnoća je zaista drugo stanje i tijelo se u vrlo kratkom vremenu puno promijeni. Mijenja se i način funkcioniranja mišićno – koštanog sustava. Naime, mijenja se centar težišta tijela i ligamenti postaju fleksibilniji, posebno u području zdjelice, koja zbog toga postaje nestabilnija. Zbog te nestabilnosti često se javljaju bolovi u donjem dijelu leđa. Zbog toga je potrebno prilagoditi način vježbanja, odnosno pametno i ciljano birati vježbe kako bi se ojačale ciljane mišićne skupine i kako ne bi došlo do pretjeranog istezanja mišićno – ligamentarnih dijelova lokomotornog sustava. Znanje koje imam kao kinezioterapeut, iskustvo u vođenju grupa za vježbanje u trudnoći i, što je najvažnije, vlastito iskustvo u prve dvije trudnoće, dalo mi je zaista jednu puninu u razumijevanju trudnoće i toga kako vježbati. Željela bih naglasiti kako ne može svaka trudnica vježbati na isti način, a također je važno smanjiti intenzitet vježbanja u trudnoći za 30 % u odnosu na vrijeme prije trudnoće, odnosno za 50% u kasnijoj fazi trudnoće. Osobno, prije trudnoće sam puno trčala, što mi nije odgovaralo u trudnoći, pa sam trčanje zamijenila hodanjem 60 minuta dnevno. Kada vježbam, koncentriram se na prevenciju bolova u donjem dijelu leđa, jačajući mišiće gluteusa i stražnje lože, a kao pripremu za dojenje i nošenje djeteta, jačam srednji dio leđa. U svakom treningu obuhvatim, naravno, i ostale mišićne skupine, ali naglasak je na ovih nekoliko nabrojenih”, pojašnjava Lana i napominje kako sva istraživanja potvrđuju da su pretjerano sjedenje i nekretanje glavni razlozi što mnoge žene imaju rizične trudnoće, jer to rezultira nespremnošću tijela da podnesu jednu tako veliku promjenu.

Znate li da vas ovih šest jutarnjih navika mogu učiniti čak 10 godina starijima?

Bolja kontrola disanja

Sigurna sam da je to što živim aktivnim načinom života uvelike doprinijelo tome da sam sve trudnoće s lakoćom odradila. Prednost aktivnih rodilja je i u boljoj kontroli disanja kod trudova i kontrakcija pravih i mišića pri izlasku djeteta, odnosno zadržavanje istiskivanja kada za to još nije vrijeme. Radi se o sposobnosti kontrole vlastitih mišića. Mnoge majke kažu kako su prilikom poroda jednostavno krivo tiskale, odnosno nisu kontrahirale prave mišiće, što im je produljilo porod, kaže Lana koja se u ranijim trudnoćama vrlo brzo vratila u formu.

Već nakon tri mjeseca izgledala je kao da nije rodila. No, ipak, smatra da je od izuzetne važnosti odmor i oporavak nakon poroda, pa se ne treba prebrzo vraćati u trening i odmah početi s vježbanjem jednakim intenzitetom kao prije trudnoće. Po njezinom mišljenju treba pričekati barem dva mjeseca, no u međuvremenu su dozvoljene šetnje i vrlo specifične vježbe. Kako će se sama vratiti u formu nakon poroda, Lana također namjerava objaviti na svojem You tube kanalu i Instagramu, a do tada možete pogledati i kako vježba u trudnoći.

Mjerači kalorija, koraka, unosa tekućine… Dovode do porasta broja dementnih ili poboljšavaju stil života?

D. Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock, Instagram

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo