Psiha

Psiha

“Ljevoruka”, nova predstava Teatra &TD

Premijera predstave zakazana za 7. ožujak u 20 sati u velikoj dvorani Teatra &TD, odgađa se zbog bolesti glumice! O novom datumu predstave obavijestit ćemo vas naknadno!

Mladi redatelj Vedran Hleb, inspiriran Handkeovom Ljevorukom ženom, u ljudskoj usamljenosti, napuštenosti i otuđenosti, pokušat će pronaći prostor izgubljene nevinosti i djetinje razigranosti te, suočavajući ove suprotne vrijednosti, pokušati stvoriti treću vrijednost, treći prostor života. Cijena ulaznica je 50 kuna, tj. 25 kuna za studente. U predstavi glume: Hrvojka Begović, Mia Biondić, Dean Krivačić i Sven Jakir.

Ljevorukost, koja se još donedavna smatrala devijacijom koju je potrebno liječiti već u najranijoj dobi, u romanu Petera Handkea poprima dimenziju opiranja očekivanjima društva. Premisa o nemogućnosti izraza, uvijek odgođenog dopiranja do drugoga i neostvarivosti komunikacije prilikom prenošenja u kazališni okvir prelazi s tematskog plana romana u organizacijsko načelo predstave. Proces se usmjeravao na proizvodnju materijala prema motivima Handkeove novele na način da se prostori unutarnje usamljenosti i eskapizma isprepliću s prostorima djetinje, ali i glumačke igre sve do razvoja tog prostora u prostor urbane bajke.

Kazalište kao prostor društvene nule, bivajući izvan društva baš onda onda kada je društveno najangažiranije, a najlažnije upravo onda kad želi biti najiskrenije, posjeduje tu mogućnost dijaloga koja rezultira uspostavom kazališnog trećeg prostora. Prema tome, likovi ove predstave uvijek su na rubu toga da su uopće dramski likovi, a njihovi svjetovi narušavaju se tek što su uspostavljeni.

Ona posustaje u otvaranju geste. Želim moći ispričati predstavu kao što djed priča priču unuku prije spavanja. Ona želi mir i ljubav koju nikada neće imati. Kada bih se barem mogla oduprijeti porivu da ironiziram bol kada je ona najsnažnija.

Ona se podiže na prstima. Ona hvata nevidljivo sunce ili mjesec. Ona se vraća u djetinjstvo, kada je mislila da svatko može stvoriti sunce ili mjesec ako naraste na prstima i opiše rukama krug.

Lažeš. Nikada nisam to mislila. Tada uopće nisam mislila.

K.P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo