Psiha

Psiha

Manje agresivni vozači

Gdje ste najnapetiji? Ako ste poput većine, vožnja po prometnim cestama vjerojatno je visoko na vašoj top listi. Pogledate li većinu današnjih najvećih autocesta, čovjek pomisli da je posrijedi trkalište Formule 1, a ne cesta.

Tri su izvrsna razloga zbog kojih se mora postati manje agresivan vozač. Kao prvo, kad ste agresivni, izlažete sebe i sve oko sebe velikoj opasnosti. Kao drugo, agresivna je vožnja krajnje stresna: skoči vam krvni tlak, čvršće stišćete volan, napinjete oči, a misli vam izmaknu kontroli. I naposlijetku, ne stignete ništa prije do svog odredišta.

Nedavno sam se vozio prema jugo od Oaklanda do San Josea. Promet je bio gust ali protočan. Primjetio sam krajnje agresivnog i gnjevnog vozača kao vijuga iz traka u trak, ubrzava i usporava. Očito mu se žurilo. Ja sam uglavnom ostao u istom traku tijekom svih šezdeset kilometara puta. Slušao sam novu kasetu koju sam upravo kupio i sanjario usput. Silno sam uživao u vožnji, jer mi je upravo to prilika da budem sam. Na izlazu s autoceste, onaj se agresivni vozač našao iza mene i projurio. Zapravo sam stigao u San Jose prije njega. Ono njegovo vijuganje, nagla ubrzanja i ugrožavanje ljudi, donijelo mu je samo povišen krvni tlak, a njegovu automobilu puno habanja. U prosjeku, on i ja smo vozili jednakom brzinom.

Isto načelo vrijedi i kad gledate vozače koji vas strelovito pretječu kako bi prije vas stigli na idući semafor. Jednostavno se ne isplati juriti. To poglavito vrijedi ako vas zaustavi i globi prometna policija pa morate provesti osam sati slušajući predavanja u prometnoj školi. Bile bi potrebne godine brze vožnje samo da nadoknadite to izgubljeno vrijeme.

Kad donesete svjesnu odluku da postanete manje agresivan vozač, počet ćete koristiti svoje vrijeme u automobilu za opuštanje. Pokušajte vožnju doživjeti ne samo kao način da nekamo stignete, nego kao priliku da odahnete i razmislite. Umjesto da napinjete mišiće, pokušajte ih opustiti. Ja čak imam i kasete kojima je svrha izazvati opuštanje mišića. Kadšto ubacim jednu i poslušam. Kad stignem do svog odredišta, osjećam se opuštenije nego prije ulaska u automobil. Vjerojatno ćete u životu provesti puno vremena za upravljačem automobila. Možete te trenutke provesti u srdžbi, a možete ih i pametno iskoristiti. Učinite li ovo potonje, bit ćete opuštenija osoba.

“Ne mari za male stvari”, dr. Richard Carlson, str 123.
Algoritam, Zagreb, 1998.

 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo