Psiha

Psiha

Meritas: Naša glazba živi od emocija

Anita Valo i Meri Jaman, poznatije kao Meritas, vrijedno rade na svom petom studijskom albumu. Ovih dana su premijerno izvele novu pjesmu “Ples”, a mi smo ih uhvatili u pauzi između planiranja australske turneje i kovanja vrućeg željeza novog albuma.

Anita Valo, Meritas

Vaš novi singl Ples je nedavno ugledao svjetlo dana. Kako se rodila ideja o oživljavanju duha četrdesetih i pedesetih godina?

Anita: Peti album rado opisujem kao “filmski”, cijelo vrijeme imam osjećaj da je u nastajanju soudtrack za film koji samo čeka svoj scenarij i da se onda po pjesmama snimi priča. Pjesme koje će se naći na albumu su ovaj put dosta različite, a opet, veže ih autorski rukopis i interpretacija, svaka pjesma ima svoju ulogu, a jedna od njih je “Ples”, koja opisuje jedan trenutak u priči. Njena atmosfera je nametnula ovaj put lagani duh četrdesetih, pedesetih godina, modernu staromodnost, jako lijepu suradnja s Jurom Ferinom i Pavlom Miholjević iz Svadbasa, koji su odličnu ulogu odigrali kao producenti.

Iza vas su četiri vrlo uspješna albuma. Je li peti jubilarni na pomolu?

Anita: Svaki album je novo, lijepo uzbuđenje, tako da je ovaj, kao i svi drugi prije njega, upravo tako, za nas “jubilarni”. Iako moram priznati da ovaj put osjećam posebno zadovoljstvo, to je uvijek usko vezano uz životno razdoblje u kojem se nalazim. Svaki album je odraz vremena u kojem je nastajao, tako da je jedan mali dnevnik koji pruža toliku slobodu da ga svatko može prisvojiti i “čitati” na svoj način. Planiramo ga pustiti u svijet sljedeće godine, najranije na proljeće, želimo pjesmama koje ćemo objavljivati do samog izlaska još dosta toga ispričati.

    
Meritas

Prije tri godine ste “odradile” uspješnu američku turneju s Jelenom Radan. Planirate li u budućnosti ponovni odlazak preko bare?

Meri: Divno iskustvo i jako lijepo razdoblje, voljele bismo opet posjetiti sve te gradove, New York, Chicago, Detroit… U studenome bi trebale biti u Australiji, zapravo se već i pripremamo za to putovanje, ali evo, radi se još na vizama od strane organizatora, nadamo se da će se sve riješiti na vrijeme.

Meri Jaman, Meritas

Kada ste zaključili da je glazba vaš poziv?


Anita: Rođena sam u glazbenoj obitelji, od pete godine se krećem pozornicama, glazba je moj svijet, način izražavanja. Uživam prateći i druge talentirane, strastvene umjetnike, tako da se prijelomnog trenutka i ne sjećam. Možda je najveći izazov ili najjasniji izbor bio kad sam se predstavila s autorskim pjesmama.

Jeste li spremi na kompromise u pisanju glazbe?

Anita: Način na koji stvaram glazbu mi ne pruža mogućnost da na taj segment obraćam pažnju. Moja glazba živi od emocije, od trenutka u kojem će netko prepoznati sebe i svoje osjećaje u njoj, a u tom okruženju i nastaje.

Koncertna jesen u Zagrebu neće biti dosadna. Tu su Tom Jones, Human League, Lenny Kravitz, Sade, Rammstein, Hurts… Hoćete li ići na koji koncert?

Meri: Idem na Hurts i Chinawoman. Bile smo na Georgeu Michaelu, odličan koncert, izuzetan glazbenik. Voljela bih otići na Sade, ali smo tada najvjerojatnije u Australiji.

Ordinacija.hr
Foto: Davor Ivanović

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo