Psiha

Psiha

Najveća europska izložba Barbie lutaka i Lego kockica stiže u Zagreb!

Hrvatska je dočekala najveću izložbu Barbika i Lego kocki, koja će se održati u Hypo Centru u Zagrebu, od 15. do 21. svibnja 2012. Izložbu je svakodnevno moguće razgledati od 9:00 do 19:00 sati.

Barbie lutkice i Lego kocke najuspješnije su i najpopularnije igračke na svijetu. Izložba je namijenjena cijeloj obitelji, jer te igračke roditelji kupuju svojoj djeci. Neki će posjetitelji na izložbi moći naći i svoju omiljenu barbiku iz djetinjstva i diviti se njezinoj ljepoti te se sjetiti vlastitog djetinjstva.

lBarbie je moderna verzija lutke za oblačenje iz prethodnih vremena, a postojale su čak i u antičko doba. Ruth Handler, jedna od osnivačica kompanije Mattel, imala je kćerku Barbaru, koja se također igrala takvom lutkom. To je inspiriralo njezinu majku da stvori trodimenzionalnu verziju spomenute lutke, obučene po zadnjoj modi i okićene najmodernijim dodacima. Lutka je, dakle, dobila ime po kćerki Barbari, i tako je svijet dobio lutkicu Barbie. Jeste li znali da je prva lutka Barbie bila predstavljena 9. ožujka 1959. godine na sajmu igračaka u New Yorku.

S prihodom od 3.6 bilijuna američkih dolara, Barbie je najbolje prodavana igračka svih vremena. Svake se 3 sekunde u svijetu proda jedna lutka Barbie. Do danas se Barbie nikada nije udala ili imala djecu, a tokom godina imala je više od 60 profesija. Lutku Barbie u različitim profesijama, Barbie u različitim kreacijama, njenu obitelj i prijatelje – sve to, i još mnogo toga ćete moći vidjeti na najvećoj europskoj izložbi Barbi lutkica i Lego kockica u Zagrebu. Barbie je uvijek pratila modu i modne trendove, a i transformirala svoj izgled kako bi bila ukorak s vremenom. Za Barbie su radili i poznati modni kreatori, od Oscara de la Rente do Calvina Kleina.

kRuth Handler je jednom prilikom izjavila: “Lutka prodaje modu i moda prodaje lutku. Kada je riječ o Barbie odjeći, ljudi najprije pomisle na roza boju, a u startu to nije bilo tako. Barbie je oduvijek pratila modne trendove i nosila trendovske boje.”

Priča o Lego kockama počela je u Danskoj 1932 godine. Ole Kirk Christiansen je u Billundu, u južnom dijelu Danske, pokrenuo stolarsku radionicu za proizvodnju drvenih igračaka. Napravio je natječaj za njeno najbolje ime, a na kraju je pobijedila njegova ideja: LEGO – kombinacija danske fraze “LEg” in GOdt” (“dobro igraj ”).

Otprilike 15 godina kasnije, Christiansen je otkrio idealan materijal za proizvodnju igračka – plastiku. Bio je prvi u Danskoj koji je kupio stroj za modeliranje. Godine 1949. razvio je prototip LEGO kocke, koja još uvijek oduševljava djecu i odrasle. Tijekom godina ta se kocka razvila u popularnu igračku, koju poznajemo danas.

kJeste li znali da…

  • postoji oko 2.400 različitih
    komada LEGO proizvoda, plus 90 različitih boja i 30 različitih materijala.
  • postoji 915.103.765
    različitih načina da se kombinira šest kockica na osam kružića, iste boje.
  • ako biste izgradili stup od
    40.000.000.000 LEGO kockica, dosegao bi čak do mjeseca.

Izložba je proputovala već polovicu svijeta: bila je predstavljena u Lisabonu, Ateni, Solunu, Budimpešti, Bratislavi, Bukureštu, Varšavi, Münchenu, Hamburgu, Frankfurtu, Stuttgartu, Leipzigu, Beču, Majorci, Ljubljani, a sada konačno stiže u Zagreb. Na izložbi će biti prikazano više od 1.000 eksponata.

Najmlađe očekuju dječje radionice, natjecanja i nagrade!
Igraonicu organizira LEGO klub Kockice.

Cijena ulaznice iznosi 60 kuna. Obiteljski popust (minimalno 4 osobe) – 38 kuna po ulaznici.
Više informacija o ulaznicama potražite na www.eventim.hr

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo