"Nastasja Filipovna" na Gornjem Gradu! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

“Nastasja Filipovna” na Gornjem Gradu!

Kazališna družina Bastien pripremila je predstavu “Nastasja Filipovna” po predlošku romana Dostojevskog “Idiot”. Planirani termini predstava 13. i 20. listopada, otkazuju se radi bolesti glumca. O terminu sljedeće izvedbe obavijestit ćemo vas na vrijeme.

U produkciji Kazališne družine Bastien u lijepom prostoru Caffe Galerije LAV na Gornjem Gradu, glumci Ljubo Zečević kao Rogožin i Franjo Dijak kao knez Miškin u režiji Jasmina Novljakovića izvode predstavu “Nastasja Filipovna” prema romanu F.M. Dostojevskog “Idiot”, a po scenskoj prilagodbi i adaptaciji poznatog poljskog filmskog i kazališnog režisera Andrzeja Wajde.

Ulazeći u prostor galerije, osvijetljen samo svijećama, publika ulazi u Rogožinov dom gdje on već lamentira i uvlači vas kao sudionike ili voajere u svoju igru ispovijedi. Udobno se smjestite u fotelje i ubrzo shvatite da ste na karminama. Dok Rogožin zavaljen u stolici pije i priča, iza crvene zavjese nazire se treptaj svijeće i tamo leži mrtva Nastasja Filipovna. Ubrzo nam se pridružuje knez Miškin. I tako imamo pred sobom dva muškarca, dva suparnika, dva antipoda, jesu li i dva prijatelja?

Parfjon Rogožin sirovi, gromoglasan, razuzdan i proturječan, pun strasne ljubavi i razorne mržnje i asketski knez Miškin, prostodušan i samozatajan, blag i iskren. Oba su zaljubljena u istu ženu, fatalnu Nastasju Filipovnu koja igra s njima ljubavnu igru i koja voli obojicu, u njihovoj različitosti traži potpunost, cjelinu za kojom čezne. Ljubavnica, manipulatorica, kurtizana, nesretna žena, “vječno žensko”? Sve je to ona i sve to u njoj vole obojica. U razornoj strasti Rogožin je ubija i ona sada leži na odru.

Ovakva forma predstave uobičajena je na svjetskim pozornicama, gledatelji su navikli doći i pogledati neku zavrnutu ideju, neki eksperiment ili naprosto glumačku paradu dragih im aktera, a da ne očekuju u svakom izlasku u kazalište antologijsku predstavu, što naravno ne znači ne očekivati vrhunski umjetnički doživljaj.

Kazališnu družinu Bastien pratite i na Facebooku.

K.P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo