Psiha

Psiha

Niste jutarnji tip? 10 nevjerojatnih stvari koje vas čekaju tijekom dana ako rano ustanete

Možda niste jutarnji tip i možda vam je draže da prve zrake sunca diraju nekog drugog, a ne vas.

Ali sigurno niste razmišljali koliko vam dobrobiti može donijeti rano ustajanje – i vjerujte, radi se o puno više stvari koje možete ugrabiti od one dobro poznate „dvije sreće“…

Što to možete očekivati ako za promjenu odlučite biti jutarnja ptica? Saznajte sami koliko se uvođenje te nove navike može isplatiti!

1. Puno više vremena za sebe

Ako ne živite sami, rano ustajanje za vas može značiti i da ćete imati malo vremena za sebe, za ispijanje prve kave u tišini kako bi se pripremili za dan koji je pred vama bez nervoze.

2. Više vremena za aktivnosti

Ako je trening nešto što morate napraviti, ali često nemate vremena, rano ustajanje može biti upravo ono što vam je potrebno da svoj cilj postignete. Ako vas niti ovo nije uvjerilo možda hoće podatak da jutarnja aktivnost znači i proizvodnju endorfina – hormona koji će vam poboljšati raspoloženje, spriječiti anksioznost i povećati razinu energije.

Kada osjetite da ste pod ogromnim stresom, sjetite se da je stres i vaš saveznik – evo što psiholog želi da znate

3. Manje muke u prometu

Ustajanje ujutro i ranije izlazak iz kuće može značiti i da ćete izbjeći gužve na cesti, što bi mogao za vas biti jako dobar razlog da ranije otvorite oči. Prometna gužva ne znači samo uštedu vremena i novca, istraživanja kažu kako izbjegavanje iste može zaštiti zdravlje i tako spriječiti stres, depresiju, agresivnost ali i respiratorne probleme.

4. Više vremena za pospremanje

Jeste li ikad poželjeli da imate malo više vremena u danu kako biste kućanstvo doveli u red? Želja vam lako može biti ispunjena ako alarm namjestite da zvoni sat vremena ranije nego obično.

5. Bolji san

Istraživanja tvrde kako osobe koje se rano bude uživaju u kvalitetnijem snu, a to donosi brojne dobrobiti: bolje raspoloženje, bolju koncentraciju i manje šanse da ćete pretjerivati u jelu.

6. Više energije

Više sna, više energije! Ako u krevet odete ranije i ranije se probudite, možete računati na dan pun energije!

7. Zdravija koža

Neprospavana noć se lako može vidjeti i na licu, pa tako ona može biti beživotna, otečena ali se mogu pojaviti i bore te akne. Tijekom sna se stanice kože regeneriraju, poboljšava se cirkulacija i proizvodnja kolagena.

8. Manje podočnjaka

Ako rano odlazite na počinak rano se budite, možete se pozdraviti s podočnjacima. Podbuhlost na području oko očiju se javlja radi neispavanosti, dakle rješenje vam je pri ruci…

9. Više vremena za doručak

Buđenje rano ujutro vam daje više vremena da uživate u doručku umjesto da samo na brzinu popijete kavu i uzmete krafnu koju ćete pojesti u autu. Obrok pun nutrijenata će vas zasititi i pružiti vam puno energije.

Jednostavna vježba disanja koja će vam pomoći da se riješite stresa, a možete je raditi i s djecom

10. Bolja koncentracija

Mozak se ne budi u trenutku kada se vi budite i zato se ponekad ujutro još neko vrijeme osjećamo jako pospani. Ovo je sasvim normalna pojava ali može potrajati i par sati, a ako se morate koncentrirati i obaviti puno stvari, onda je bolje ustati nešto ranije.

Savjeti kako lakše ustati ranije

Ako želite iskoristiti sve prednosti ranog buđenja poslužite se savjetima koji će vam pri tome pomoći:

Postepeno pomičite buđenje na alarmu: Namjestite ga 15 minuta ranije svakog dana kako biste postepeno stigli do cilja. Kako biste izbjegli probleme s ustajanjem, i u krevet otiđite svakog dana 15 minuta ranije

Motivirajte se: Rano ustajanje ne bi trebao biti zadatak, a motovirati bi vas mogla činjenica da ćete imati više vremena za sebe ili da ćete ranije odraditi sve što ste planirali.

Nagradite se: Nakon što ste ranije ustali, nagradite se kavom u tišini, kavom s prijateljicom ili polaganim biranjem odjeće za posao.

Izađite iz sobe: Nakon buđenja se ne zadržavajte u sobi jer ćete se samo poželjeti vratiti u krevet.

Ponekad si dozvolite izležavanje: Za to su odlični dani vikenda, ali dopustite si i dulji odmor ako ste se vrAtili kasno kući ili ako ste jako iscrpljeni.

Izbjegavajte kasne obroke: Pogotovo ako se radilo o začinjenoj hrani koja vam može priuštiti noć bez sna.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo