Noćna tura "Tajne Griča" otkriva skrivene legende starog Zagreba! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Noćna tura “Tajne Griča” otkriva skrivene legende starog Zagreba!

Ako se ubrajate u mnogobrojne ljubitelje lika i djela Marije Jurić Zagorke – noćnu turu “Tajne Griča” jednostavno ne smijete zaobići! Riječ je o obilasku dijela zagrebačkog Gornjeg grada temeljenog na povijesnim činjenicama, na romansiranoj povijesti preuzetoj iz djela Zagorke, te na poznatim gradskim legendama.

Noćna tura “Tajne Griča” posebna je zbog večernjeg termina te kostimiranih povijesnih i fikcionalnih likova koji na slikovit i interaktivan način predstavljaju gradsku povijest, te jamče novi doživljaj poznatih lokacija.

“Do sada smo imali veliki odaziv posjetitelja, a najviše samih Zagrepčana. Izvodili smo i predstave na engleskom jeziku. Nadamo se da će odaziv stranaca biti veći u budućnosti kako bi stranim turistima dočarali priče i tajne staroga Zagreba. U tom smjeru smo započeli suradnju sa hotelima i agencijama po preporuci Turističke zajednice grada Zagreba. Reakcije dosadašnji posjetitelja su odlične, ističu kako Zagreb treba što više ovakvih ponuda događanja. Pogotovo jer je tematski povezana sa starim Zagrebom, njegovim predajama, pričama i tajnama”, ističe Iva Habjanić iz Katapult promocije.

Naša sugovornica naglašava kako je broj sudionika ture ograničen na 30 osoba, kako bi svi mogli kvalitetno pratiti obilazak. Kad je pak riječ o brojkama – tura se srpnju održala deset puta, a u rujnu šest puta. U noćni obilazak Griča možete i u listopadu – i to četvrtkom, petkom i subotom. Obilazak se u slučaju kiše otkazuje

Što očekuje sve sudionike noćne ture?

Točka okupljanja je spomenik Andrije Kačića Miošića na uglu Ilice i Mesničke ulice u 20.45  sati. Početak ture je u 21 sat, a sam obilazak počinje na Kapucinskim stubama, gdje grupu dočekuje Marija Jurić Zagorka. Kod kule Lotrščak posjetitelji dozivaju duh banice Manduše, zatim nastavljaju prema Jezuitskom trgu, Kamenitim vratima i Markovom trgu. Obilazak završava kod Cinkuša na maloj zakuski.

kTijekom obilaska, posjetitelji susreću Mandušu te Neru i Sinišu iz Zagorkinih romana, ali i Petricu Kerempuha i njegovu glumačku družinu koja će im kroz predstavu ispričati priču o seljačkoj buni i Matiji Gupcu. Tu su još i nažigač i noćobdija, pokoja prava vještica, kao i razni drugi likovi i događaji iz udžbenika i romana, isprepleteni u zavodljivu i tajanstvenu priču o Gornjem gradu.

Sat vremena šetnje po Griču, uz svjetlo lanterni i druženje sa Zagorkom u svakom je slučaju sjajan početak jesenskih večeri. U cijenu od 80 kuna je uključeno i malo osvježenje za kraj: pogačice i rakijica ili pivo, uz starogradske popevke u kavani Cinkuš.

Noćnu turu “Tajne Griča” zajedničkim snagama organiziraju Turistička zajednica
grada Zagreba
i Katapult promocija d.o.o.

Rezervacije su obavezne i to na broj: 091/ 46 15 676.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo