Nu:Write Theatre Festival predstavlja omnibus PLAYlistu - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Nu:Write Theatre Festival predstavlja omnibus PLAYlistu

Nu:Write Theatre Festival izaziva – jeste li spremni za novi novi val?

Nu:Write Theatre Festival, festival nove drame, koji je svoje prvo izdanje imao u studenome prošle godine, nastavlja s novim kazališnim projektima u suorganizaciji s Kulturom promjene SC-a, a prvi na redu je “PLAYlista”: omnibus od devet kratkih drama na temu glazbe novog vala, koji će premijeru doživjeti 8. ožujka u MM Centru zagrebačkog SC-a. Glazbeni hitovi Haustora, Azre, Zabranjenog pušenja, Idola i EKV-a tako će po prvi put dobiti i svoje kazališno utjelovljenje.

Lana Brčić

Nu:Write nastavlja osvježavati domaću kazališnu scenu nekonvencionalnim predstavama, jer “PLAYlista” je nastala kao spoj tekstova mladih neafirmiranih pisaca pristiglih putem natječaja, kao i onih naručenih od već etabliranih pisaca. Svima je zadatak izabrati svoju omiljenu pjesmu iz perioda jugoslavenskog novog vala i napisati kratku dramu inspiriranu njome, u trajanju ne dulju od same pjesme. Uprizorenja njihovih drama nastat će intenzivnim radom u svega pet dana.

“PLAYlistom smo spojili iskusnije pisce, od kojih su neki novi val i sami proživjeli, s piscima mlađe generacije, koji o tom famoznom novom valu samo slušaju i konzumiraju njegovu ostavštinu, uglavnom kroz glazbu; spoj glasova iz kojeg će zasigurno izaći nešto zanimljivo.

U području glazbe i umjetnosti to je vrijeme u kolektivnom pamćenju ostalo upamćeno kao `zlatno doba` baš zato jer odonda nismo imali bendove poput Azre, EKV-a, koji su govorili istinu, bez straha, stvaraoce koji su, unatoč tome što su živjeli pod režimom, svoju kreativnost ispoljavali gdje god su stigli i stalno u tome probijali granice, svoje sredine i svoje vlastite. Taj period i danas objedinjuje mlade na Balkanu kroz zajedničko naslijeđe. Tko zna, možda je scena spremna za novi novi val…”, kazao je glumac Marko Cindrić, umjetnički direktor Nu:Write Festivala i idejni začetnik ovog projekta.

                        PLAYlista
Uz “nove” dramske spisateljice Lanu Brčić, Beatricu Kurbel, “PLAYlisti” će tako svoj doprinos dati i ponajbolji ovdašnji pisci Marinko Koščec, Ivor Martinić, Ivana Gudelj, Diana Meheik, Jordan Cvetanović, te redateljice Irena Čurik, Morana Foretić, Iva Srnec, Renata Carola Gatica, Ivana Čoh, Frana Marija Vranković, glumci Marija Tadić, Csilla Barath Bastaić, Miran Kurspahić, Vladimir Tintor, Ines Cokarić, Antonio Franić i drugi. Osim dramskih tekstova, jedan od dijelova predstave činit će neverbalni, plesni komad britanske koreografkinje Laure Kriefman koja je na prošlogodišnjem Nu:Write Festivalu sudjelovala kao umjetnička producentica londonskog West End kazališta Tristan Bates.

Nakon praizvedbe 8. ožujka, PLAYlista će se izvesti još 9., 11. i 12. ožujka, a karte se mogu kupiti na blagajni &TD-a po cijeni od 30 kuna.

Za dodatne informacije kontaktirajte:

iva@nuwritefestival.com, 099 2380 534

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo