Psiha

Psiha

Odlučili ste se za tetovažu? Onda morate znati i koja su najbolnija mjesta za tetoviranje

Shutterstock

Razina boli, ali i tolerancija boli individualne su stoga bol jedne osobe ne predviđa bol druge osobe, posebice ne prilikom tetoviranja.

Pojedini dijelovi tijela osjetljiviji su jer su puni živaca i njihovih završetaka pa tu recimo spadaju oni dijelovi tijela gdje se, odmah ispod kože, nalaze kosti.

Tetovažama na tim dijelovima tijela treba najviše vremena da zacijele, a pod najosjetljivije dijelove tijela spadaju i trbuh, stražnjica, područje ispod pazuha, bradavice, oko zglobova, koljena i donji dio prsa.

S druge strane pod osjetljivije dijelove tijela spada i donji dio leđa, glava, gležanj, vrat i okolna područja te unutarnja strana ruku. 

Drugi razlozi

No, na bol tijekom tetoviranja utječe i tattoo majstor, navodi theheathy.com te ističe kako su neki majstori nešto snažniji prilikom tetoviranja od drugih. 

Na osjet boli utječu i zdravstvena stanja osobe. 

“Zbog prethodnih ozljeda, nekim su osobama određeni dijelovi tijela osjetljiviji od drugih”, kazao je tattoo majstor, Sean Dowdell. 

4 zlatna pravila njege kože prema mišljenju dermatologa

Dakako, ni debljina kože nije definitivan faktor, smatra on. 

Možete tetovirati gornji dio šake koja je prekrivena tankim slojem kože i ne morate osjetiti ništa dok recimo tetoviranje unutarnje strane prsta, koja jer bogatija i kožom i mesom, može biti iznimno bolna, navodi on aludirajući na važnost završetaka živaca prilikom osjeta boli. 

O razini boli ovisi i veličina tetovaže, smatra dr. Stanley Kovak.

“Što više radite na tetovaži, ona više boli. Stoga ona koja zahtijeva više sjenčanja ili bojenja zahtijeva i učestalije mijenjanje debljine igala, a sve to skupa povećava razinu boli”, kazao je. 

Naposljetku, razina boli ovisi i o dobi osobe, smatra liječnik te tvrdi kako mlađa koža bolje reagira na bol jer je čvršća te bolje apsorbira tintu.

Infekcija

Infekcije nastaju pojavom bakterija stoga prilikom odabira mjesta za tetovažu, razmislite o tome koji je dio kože najizloženiji infekcijama.

Takvi su recimo usta i genitalije, ali i stopala te dlanovi

Zbog mogućnosti pojave infekcije, najopasnije mjesto za tetoviranje je očna jabučica.

“Osim što povećava rizik o infekcija, tetovaža očne jabučice može dovesti i do gubitka vida“, smatra dr. Kovak. 

5 promjena na koži zbog kojih biste trebali posjetiti dermatologa

M. V. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo