Psiha

Psiha

Ostati ili otići

Neodlučnost je stagnacija i traćenje života – najgori izbor kojeg ćete kad-tad zažaliti. Pokrenite se i učinite svoj život boljim i sretnijim, korak po korak, svladavajući prepreke, idući prema onome što želite, o čemu sanjate. To nije nemoguće, a nije ni tako teško, sve što vam je potrebno je dobra volja i mala pomoć.

Beverley Stone ugledna je britanska psihologinja koja je pomogla tisućama ljudi razapete pitanjem: ostati ili otići. Iako se čini jednostavno – lošu vezu treba prekinuti – ponekad je teško donijeti čvrstu odluku želimo li zaista nastaviti vezu u kojoj jesmo ili je prekinuti. Ono što nas priječi je strah da ćemo donijeti krivu odluku, da ćemo ostati sami – jer je prekasno i više nećemo naći nikoga tko će nas “htjeti”, strah da ćemo razočarati svoje roditelje, djecu, prijatelje, osjećaj poraza i nesigurnosti.

kGledajući sa strane, tuđi strahovi uvijek nam se čine neopravdani, neutemeljeni ili jednostavno pretjerani. No kada sami moramo donijeti odluku, često upadnemo u istu zamku, pogotovo kada se radi o jednoj od najvažnijih odluka u životu. Možda razmišljate o tome da imate djecu i čini vam se da je “zadnji čas” i prekasno, a možda i uzaludno da sada tražite nekog novog, možda želite zaštiti svoju djecu od preseljenja, stresa koji nosi razvod, možda vam se čini da nećete podnijeti kritiku i razočaranje svojih roditelja ili društva… i kompromis vam se može učiniti boljim. No taj kompromis često znači nijekanje sebe i svojih želja, drugim riječima pristajete da vodite isprazan život kakav ne želite. Beverly Stone gotovo je okrutna, reći će vam sasvim otvoreno: tratite svoj život. I pokazat će vam, korak po korak, što možete i trebate učiniti da to uvidite i riješite se neodlučnosti.

Nije nužno da vezu u kojoj niste zadovoljni prekinete. Možda volite svog partnera, ali se on ili ona prema vama ne odnosi kako biste voljeli, možda vas omalovažava, ne poštuje, ne daje vam podršku… No to se može promijeniti, ali morate glasno zahtijevati promjenu. Morate reći što vas smeta i postaviti svoje uvjete. Možda mislite da ste to već mnogo puta pokušali, no to nije isto što i svađati se. “Sukob sam po sebi nije ni pozitivan ni negativan. On je neutralan. Način na koji se nosimo s njim čini ga konstruktivnim ili destruktivnim”, kaže autorica. Ako u razgovoru pribjegavamo izbjegavanju, ugađanja ili kompromisu, ili smo pak agresivni i arogantni, svaki razgovor pretvorit će se u natjecanje. Rješenje je u suradnji – ako smo kreativni, spremni na slušanje, suosjećanje, komunikaciju, rješavanje problema, i ako pritom zadržimo mir, svakako ćemo prije postići rješenje. Ponekad će zaključak biti da je vezu bolje okončati, no bude li to na miran i suradnički način, oboje pobjeđujete.

Ono što Beverley Stone u ovoj knjizi traži od vas jest da prije svega pronađete svoju autentičnost jer vam ona jamči da ćete vaš život postati ispunjen i vaš:

  • izložite se riziku da budete onakvi kakvi zaista jeste
  • prihvatite tjeskobu kao pozitivno, temeljno ljudsko iskustvo
  • učinite svoj život značajnim
  • preuzmite odgovornost za svoju situaciju
  • budite svjesni da uvijek imate izbor
  • živite prema vlastitim vrijednostima i pravilima

Izdavač: Planetopija

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo