Psiha

Psiha

Otkiveno: ovih 8 stvari ne smijete davati psu ako ga ne želite otrovati!

Foto: Shutterstock

Puno je namirnica koje su dostupne a jednako opasne kao čokolada, kada je u pitanje zdravlje ljubimca. Psi se tako lako mogu otrovati a da vlasnici toga nisu niti svjesni.

Ako ste vlasnik psa, vjerojatno ste svjesni da ga nasmijete hraniti čokoladom. Pročitajte ovaj tekst prije nego psu odlučite dati ostatke hrane sa stola. Autor knjige Prva Pomoć za Pse, Emma Hammett otkriva u kojim se namirnicama skriva opasnost.

1. Luk

Luk je toksi​čan i za pse i za mačke a simptomi se pojavljuju par dana nakon konzumacije pa nećete biti niti svjesni što se događa. Luk može uzrokovati gastroenterološke probleme.

2. Grožđe

Grožđe i grožđice mogu biti iznimno opasni za psa, a simptomi se mogu javiti nakon 5 dana. Ovo voće može uzrokovati otkazivanje bubrega i stoga ne pomišljate ovu namirnicu dati psu.

3. Avokado

Avokado sadrži supstancu koja se zove persin i može uzrokovati proljev ili povraćanje u pasa.

4. Alkohol

Alkohol je puno otrovniji za pse nego za ljude pa može uzrokovati povraćanje, proljev, slabiju koordinaciju, drhtanje, poteškoće pri disanju, komu i smrt. 

5. Kofein

Kofein djeluje na pse poput čokolade – oni su preosjetljivi na njega, a velike količine mogu uzrokovati otrovanje.

6. Kuhane kosti

Kuhane kosti su posebno opasne za pse jer postaju lomljive a komad kosti psu može zapeti u jednaku ili crijevu što može uzrokovati teške posljedice.

7. Mlijeko

Mlijeko i mliječni proizvodi mogu uzrokovati proljev kod pasa zbog laktoze.

8. Ibuprofen

Ako ste posumnjali da j​e ​pas pojeo tabletu, odmah potražit pomoć veterinara. Simptomi uključuju povraćanje, proljev, krvarenje iz crijeva ili može uzrokovati probleme bubrezima.​

Ana A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo