Psiha

Psiha

Popularni lovac otkrio životne navike: Nikada ne odgađa stvari, a najugodnije spava na 15 stupnjeva

Marin Tironi/Pixsell

Popularni lovac Krešimir Sučević Međeral smatra da je makar malo osobno zadovoljstvo ključ unutarnjeg mira i zdravih međuljudskih odnosa.

1. Proizvodi od kozjeg mlijeka

Kada sam imao nekih 14-15 godina, moj se ujak počeo iz hobija baviti uzgojem koza. Otada sam praktički svakodnevno, tijekom većeg dijela godine, konzumirao prirodno nepasterizirano kozje mlijeko i druge proizvode od njega, čemu pripisujem svoju prilično visoku razinu prirodnog imuniteta. U posljednje vrijeme manje ga konzumiram, no nikad ne odbijam dobar kozji sir ili jogurt.

Tatjana Jurić: Nikada nisam bila na teškim dijetama. Ako želim kolač, priuštim si ga, baš kao i red čokolade više

2. Sklonost pješačenju

Budući da sam relativno kasno nabavio auto, uglavnom sam poslove obavljao pješice, a u tom bih slučaju uvijek odabrao hod umjesto javnog prijevoza, ako nisam bio u žurbi. Hodam prilično brzo, što je dobro za srce, a u proljetnim mjesecima daje i poseban unutarnji mir, kada imam priliku uživati u prizorima i mirisima prirode koja se budi.

3. Prirodni sokovi

Umjesto gaziranih umjetnih pića, uvijek preferiram prirodne domaće sokove i sirupe, poput onoga od bazge iz domaće radinosti ili od jabuka iz puničina voćnjaka. Ove ću se godine prvi put sâm upustiti u izradu vlastite ture soka od bazge kako bih se opskrbio za cijelu godinu. Držite mi fige!

4. Maslinovo i bučino ulje

U ranijim vremenima, na fakultetu i nakon njega, znao sam jesti puno pohane hrane i općenito hrane pečene na nezdravom ulju. Otkako sâm kuham, trudim se više koristiti maslinovo ulje, kako za prženje tako i za preljev po salatama. Iako nisam osobiti ljubitelj salata, nikada neću odbiti matovilac začinjen puničinim jabučnim octom i maslinovim ili, još bolje, bučinim uljem. Potonje se odlično slaže i uz sir i vrhnje, pa čak i uz slatka jela.

5. Osobna zadovoljstva

U uobičajenoj dnevnoj rutini obaveza i interakcija s drugim ljudima čovjek često zaboravi misliti na sebe. Svoje potrebe stavljamo na zadnje mjesto, a kada usfali vremena, onda ih i posve preskočimo. I tako se s vremenom javlja nezadovoljstvo. Priuštiti si svakodnevno neki manji osobni gušt, a svakih nekoliko tjedana i neki veći – izlet, putovanje, wellness, izlazak u kino, kazalište, na koncert, izložbu, večeru… – ključ je unutrašnjeg mira i zdravih međuljudskih odnosa.

6. DeciLITAR crnog vina dnevno

Svaku večer, za kraj dana, pola čaše crnog vina dobro je za srce i krvne žile, a usto me i lijepo uljuljka u san. Ali treba se držati te granice, a još je bolje ako se uz to nareže i malo kozjeg sira – tada smo pokrili i točku 1., a naravno i točku 5.

7. Ne odgađam stvari

Zadatke koje preuzmem trudim se napraviti odmah, kako me ne bi počeli pritiskati rokovi. Pobornik sam lomljenja zadatka na odgovarajući broj manjih etapa, umjesto kampanjskog rada u zadnji tren, kako bih imao vremena u miru razmisliti o eventualnim izmjenama i doradama, a ne da se izlažem stresu upitne kvalitete rezultata zbog dovršavanja zadatka u žurbi.

8. Svakodnevni doručak

Držim se istočnjačke filozofije da je doručak najvažniji obrok i, premda možda nije toliko raskošan kao što su recimo doručci u Turskoj i na Bliskom istoku, uvijek ga nastojim ne preskočiti pa makar to bila samo neka voćka ili komad kruha namazan ajvarom. Na taj način krećem sit u dan, što mi omogućava veću produktivnost i bolju koncentraciju na poslove. Ako sam u prilici, počastim se jednim od prirodnih kokošjih jaja svog punca – jaje autentične zagorske kokice koja nije hranjena industrijskom mješavinom i slobodno se šeće dvorištem najzdraviji je izbor za slasnu jutarnju kajganu.

9. Mačak

Mnoga su istraživanja pokazala da maženje mačke ima smirujući učinak na psihu, a predenje našeg mačka Woodyja, naročito kada nam se sklupča na uzglavlju prije sna, doista stvara posebnu umirujuću frekvenciju uz koju je lakše utonuti u spokojan san. Istina, stvari postanu malo nezgodne kada se u 4 ujutro gladan probudi i počne tražiti hranu, ali svaka medalja ima dvije strane…

10. Ugodna temperatura spavaće sobe

Navikao sam se spavati uz uvijek odškrinut prozor, tijekom cijele godine, tako da mi je temperatura od oko 15° u spavaćoj sobi maksimalno ugodna. Nažalost, moja je supruga zimogrozna, što znači da to više ne mogu tako lako postići, no kad god sam u prilici nastojim prije lijeganja rashladiti mjesto gdje spavam. Primjećujem da mi je u tom slučaju san dublji te sam ujutro odmorniji.

Što jede Meghan Markle? Ima neobične navike, a doručak priprema dan ranije

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo