Psiha

Psiha

Poštujte pravila: Ovo je 10 stvari koje ne smijete raditi na groblju

Shutterstock 1834160410

Vrijeme je kada svi posjećujemo grobove svojih najbližih, ali postoje neke stvari koje nasmijete raditi.

U ovom ćemo tekstu obratiti pažnju na one stvari koje ne smijete raditi na groblju, ako ga planirate posjetiti ovih dana.

1. Ne odlazite kasno

Groblja imaju točno vrijeme kada se smije na njih dolaziti i često će se prema pravilima i vrata zatvoriti kasno navečer. Imajte poštovanje prema preminulima, ali i zaposlenicima te svoj posjet organizirajte prema napisanom radnom vremenu.

2. Ne vozite brzo u blizini groblja

Radi se o zdravom razumu. Ako vozite do groblja, vozite polagano. Ponekad se baš na ovaj dan promet i posebno regulira pa dobro pazite na znakove. Pazite na sve oko sebe i poštujte red i pravila.

3. Ne dozvolite da djeca luduju

Prije odlaska na groblje, razgovarajte sa svojom djecom o pravilima ponašanja i osnovama pristojnosti na takvim mjestima. Posjet groblju je dobar način da se djecu nauči što znači poštovanje prema preminulima i onima koji tuguju. Ako se vaša djeca umiju ponašati pristojno, onda ih svakako povedite sa sobom. Važno je da nauče nešto o povijesti obitelji , a vjerojatno će i postavljati razna pitanja, a vaši će im odgovori pomoći da shvate.

Kako dalje nakon gubitka voljene osobe

4. Ne hodajte po grobovima

Opet se radi o poštovanju prema mrtvima, a groblje je mjesto gdje se moramo ponašati civilizirano i pokazati da brinemo i imamo poštovanja.

5. Na nadgrobni spomenik i ploču groba se ne naslanjajte

Ovakvo ponašanje nije znak poštovanja, pa ako planirate biti tamo dugo vremena, ponesite si jastučić ili malu putnu stolicu.

6. Ne razgovarajte s drugim posjetiteljima

Možete pozdraviti naklonom ili osmjehom, a ako primijetite da osoba do vas baš želi nešto reći, onda morate odgovoriti. Ali važno je znati da će većina posjetitelja žalovati, pa pokušajte ne smetati obiteljima. Pokušajte izbjegavati kontakt ili razgovor, ali budite ljubazni ako vam se netko obrati, posebno ako traži pomoć.

7. Ne ostavljajte staklo, keramiku i ostale lomljive stvari na grobnicama

One će se sigurno polomiti. Možda ne odmah, ali kroz određeno vrijeme će se to sigurno dogoditi, a netko će to za vama morati počistiti. Ako primijetite razbijeno staklo, pokupite ga kako se nitko ne bi ozlijedio.

8. Ne ostavljajte solarna svjetla ili plastične ograde oko groba

Netko će u nekom trenutku to morati umjesto vas počistiti pa imajte obzira.
Ne ostavljajte hranu ili napitke na nadgrobnim spomenicama
Ako razmislite o tome, i vama će biti jasno da je to nešto što se ne smije raditi.

Umijeće prihvaćanja: život s tugom i boli nakon životnog gubitka

9. Nije mjesto za javni iskaz nježnosti

Ovo je vrlo jasno, potpuno je iskazivanje nepažnje upravo iskazivanje nježnosti na neprimjerenom mjestu. Osobe koje tuguju to ne žele gledati, a sasvim sigurno niti zaposlenici.

10. Ne budite stranac…

Groblja su tu kako bi ih se posjećivalo, ako je netko od vaših voljenih pokopan na njemu, sigurno je da ćete željeti posjetiti mjesto na kojem počiva i uvijek ćete biti dobrodošli. Čak i ako ne poznajete nikoga tko je pokopan na groblju u vašoj blizini, uvijek ste dobrodošli.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo