Psiha

Psiha

Prof. dr. Eljuga: “Prioritet je ulagati u znanstvena istraživanja zloćudnih bolesti”

Luka Stanzl/PIXSELL

Terry Fox , mladić iz Kanade, oboljevši od raka izgubio je nogu. Trčao je 143 dana maraton (davne 1980 godine kako bi sakupio novac za liječenje, no na žalost, trku nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22.goj godini.

Kako njegova hrabrost ne bi bila zaboravljena, tradiciju je odlučila nastaviti njegova obitelj te pokrenula akciju sakupljanja sredstava za borbu protiv raka koja se održava svake godine u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska. Ove se godine trka održava u Zagrebu 19-ti put. “Maraton nade”, kako je trku nazvao sam Terry, pretvorila se u jednu od  najdugovječnijih humanitarnih akcija u Hrvatskoj, nama poznata pod nazivom Terry Fox Run

Cjelokupan iznos prikupljen u okviru ovogodišnjeg izdanja akcije bit će doniran Institutu Ruđer Bošković, za znanstvena istraživanja raka.

Organizatori podsjećaju da u središnjem događanju ove humanitarne akcije, trci na Jarunu, u nedjelju 23. rujna mogu sudjelovati svi zainteresirani građani trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom bicikla, ali i kupnjom majice Terry Fox Run. Program na Jarunu započinje u 14 sati i trajat će do 18 sati, a početak trke zakazan je za 16 sati.

Prof. dr. Damir Eljuga, kao predsjednik hrvatske lige protiv raka, jedan je od organizatora ove trke, iznimno zadovoljan prikupljenim sredstvima i donacijama od dosadašnjih akcija. 

Razgovor s prof. Eljugom i priču o Terryju Foxu donosimo u videu:

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo