Promocija dvostrukog nosača zvuka "Marijana Radev" - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Promocija dvostrukog nosača zvuka “Marijana Radev”

U četvrtak, 21. studenoga u 12,00 sati u foyeru HNK u Zagrebu održat će se promocija dvostrukog nosača zvuka Marijana Radev u izdanju Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Croatia records, Društva prijatelja zagrebačke Opere i Hrvatske radiotelevizije. Promocija će se održati na stoti rođendan ove nezaboravne altistice i članice HNK u Zagrebu.

Marijana Radev

Marijana Radev rođena je u Konstanci 21. studenoga 1913., a umrla je 17. rujna 1973. u Zagrebu. U Operu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu došla je 1939. nakon završenog studija pjevanja kod profesora Rajzera na zagrebačkom konzervatoriju i usavršavanja u Trstu. Prvi je put nastupila na sceni 1931. godine u Zagrebu na praizvedbi “Božićne priče” Rudolfa Matza, a u HNK je prvi put pjevala u rujnu iste godine Santuzzu u Cavalleriji rusticani. U zagrebačkoj Operi, kao članica ili stalna gošća do 1971. godine, ostvarila je 44 uloge i imala gotovo 600 nastupa. Premda se najčešće ponajprije doživljava kao Carmen, a i britanska je kritika nakon njezina gostovanja u Covent Gardenu 1955. godine ustvrdila kako od vremena glasovite Emme Calvé nije bilo takve Carmen koja bi potpuno zadovoljila sve pjevačke i glumačke zahtjeve uloge, koju je pjevala i u Bečkoj državnoj operi i pariškoj Opéri Comique.

Međunarodni ugled ponajviše duguje kreaciji Grofice u “Pikovoj” dami u milanskoj Scali 1961. godine i činjenici da je za gramofonsku tvrtku DGG sudjelovala u visoko cijenjenim snimkama Verdijeva “Requiema”, Rossinijeva djela “Stabat Mater” i Beethovenove “Misse solemnis”. Posljednji je put nastupila na sceni 25. travnja 1971. u slavnoj predstavi zvijezda, “Giocondi” pod ravnanjem Lamberta Gardellija, i još jednom u ulozi Slijepe žene pokazala uzorno fraziranje i vrhunsko umijeće interpretacije. Marijana Radev bila je umjetnica visoke pjevačke kulture, profinjene muzikalnosti, iskonskog temperamenta s urođenim smislom za scensko oblikovanje.

Više informacija saznajte na www.hnk.hr.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo