Puno ste potrošili za blagdane? Čini se da dugovi imaju veliki utjecaj na mentalno zdravlje - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Puno ste potrošili za blagdane? Čini se da dugovi imaju veliki utjecaj na mentalno zdravlje

Financijski zdravstveni institut definira financijski stres kao stanje koje je rezultat financijskog ili ekonomskog događaja koji kreira anksioznost i brigu i prati ga reakcija u obliku psihičkog stresa.

Novija istraživanja povezuju financijski stres s mentalnim zdravljem, a studija od prije sedam godina, provedena na sveučilištu Yale, bavila se proučavanjem ideje da su neki mentalni problemi ustvari financijski problemi, prenosi Healthline. Dr. sc. Annie Harper, antropologinja i znanstvenica koja stoji iza spomenute studije, navela je kako se većina sudionika studije u tom trenutku borila s dugom i proživljavala veliki stres.

Dugovanje ima veliki utjecaj na mentalno zdravlje i čini se da, kad su se riješile sve financijske tegobe pojedinca, i svi su drugi problemi postali lako rješivi. U svakodnevnom životu financijski stres može imati negativan utjecaj na sve odluke koje donosite vezano za trošenje. Kako i hranu koristimo kada smo pod velikim stresom, to isto radimo i s novcem, pa pojedinac može koristiti trošenje novca kao terapiju koja mu pruža olakšanje.

Naravno da dugoročno to može donijeti dodatne probleme. Prema riječima dr. Harper, postoje promjene koje se moraju napraviti kako bi se smanjila razina stresa uzrokovana financijama, ali što napraviti? Ona savjetuje da u svakodnevicu uvedete nešto što naziva “financijski wellness”. Kao što ćete posegnuti za zdravstvenim savjetima i u život unijeti promjene, tako biste trebali poduzeti određene korake kako biste održali i financijsko zdravlje.

Odgovorite na 20 jednostavnih pitanja i provjerite jeste li ovisni o igrama na sreću

Je li važan način na koji trošite novac?

Da, i upravo to morate shvatiti. Kupovanje “iskustva” i pomaganje drugima može voditi do sreće, a postoje i istraživanja koja stoje iza ove tvrdnje, a rezultati govore da trošenje novca radi stjecanja iskustva ili pomaganja drugima bez zadrške i očekivanja donosi sreću.

To može značiti da ćete otići na koncert umjesto da kupite novi laptop, ili ćete kupiti dar nekome koga volite umjesto da sebi ugodite nekom sitnicom. Jedno je istraživanje isto tako potvrdilo da emocije i odluke koje donosite te vrijednost koju pridajete nečemu uvelike utječe na to kako ćete se na kraju osjećati. Na primjer, ako se bojite provale, kupnjom najboljeg alarmnog sustava dobit ćete osjećaj sigurnosti, a to može utjecati na osjećaj sreće.

Postoji li magični broj?

Da i ne. Vjerovali ili ne, neka istraživanja rađena su i na ovu temu. 
 Studija iz 2010. godine je otkrila kako, kada je u pitanju bogatstvo, osobna satisfakcija životom ne povećava se nakon što osoba prima određenu svotu u godini dana za svoj rad. U situaciji kada godišnja plaća zadovoljava pojedinca, lakše se nosimo s velikim stresorima poput zdravlja, veza ili usamljenosti, što neće biti slučaj ako smo nedovoljno plaćeni.

Kako povećati osjećaj sreće?

Novac možda ne može kupiti sreću, ali postoje stvari koje možete napraviti da biste povećali taj osjećaj. Razmislite o sljedećem:

Napišite na papir na čemu ste zahvalni

Upravo će vas ta navika učiniti sretnijima i pozitivnijima. Umjesto razmišljanja o tome što nemate, razmišljajte o svim stvarima koje imate.

Meditirajte

Očistite misli i fokusirajte se na sebe umjesto na stvari koje posjedujete.

Vježbajte

Vježbanje može pomoći pri otpuštanju endorfina, što vodi do kratkotrajnog osjećaja sreće. Isto tako će učiniti da se osjećate bolje u svojoj koži.

Što smo naučili?

Novac ne može kupiti sreću, ali može donekle probuditi taj osjećaj.

Kupujte stvari koje će vas ispunjavati. Sreću u međuvremenu možete pronaći u druženju s prijateljima i obitelji ili jednostavnim razmišljanjem o svemu dobrome što imate u životu.

Ovo je 20 najčešćih mitova i predrasuda o psihologiji i psiholozima – neki su nevjerojatni

Ana A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo