Psiha

Psiha

Putujte s Nevenom Rendeli kroz Hrvatsku!

Nevena Rendeli je poznata voditeljica HTV-ove emisije Boje turizma. Putujući Hrvatskom, zavirila je u gotovo svako selo, penjala se po planinama, proučavala ptice u močvarama, vozila motorom čudnovatim otočkim cestuljcima i sunčala se na svim boljim plažama na obali. Svoja je iskustva Nevena sažela u putopisni prvijenac pod nazivom “Vodič jedne plavuše”.

kKakav je osjećaj po prvi puta vidjeti “svojih ruku djelo” na policama knjižara?

Mislim da nikad nisam bila sretnija. Toliko je rada i truda uloženo u taj vodič da je gotovo nestvarno da je gotov proizvod na policama. Već se vidim kako stojim negdje u prikrajku knjižare i gledam tko sve kupuje moj Vodič.

Kako se uopće rodila ideja o pisanju knjige posvećene “bespućima” Lijepe naše?

Rodila se prošlo ljeto, a gdje drugdje nego u moru! Napokon sam bila na odmoru i trebala se opustiti ali glava nije dala i smislila sam cijeli projekt. U principu mi je bilo žao da sve priče, iskustva, savjete koje sam dobila radeći emisiju Boje turizma ne podijelim sa svima i to u tiskanom obliku.

Što svojom knjigom nudite knjiškim moljcima?

To nije običan vodič kroz Hrvatsku (uostalom i samo ime to sugerira), to je zabavan vodič namijenjen prvenstveno mlađoj publici do 45 godina, koja voli putovati, nema dugi godišnji odmor pa da može sve sama istraživati i trebaju joj praktični savjeti gdje se nalaze najbolji restorani, hoteli, plaže, mjesta i luda zabava na Jadranu ali i na kontinentu. Kako ne bi sve ostalo samo na šturim savjetima dodala sam i pričice i legende o pojedinim krajevima Hrvatske, neke istinite a neke nastale u mojoj mašti.

Mogu li čitatelji doznati i neke zanimljive savjete poput npr. gdje pojesti dobru ribu, popiti odlično vino, koji muzej posjetiti?

l                                      Plitvice

Upravo u tom smjeru idu moji savjeti. Navela sam svoje najdraže restorane i hotele, možda nisu najbolji za svakoga ali točno navodim što se gdje dobro jede ili kakve cijene možete očekivati, za svakoga ponešto. Nevjerojatno koliko je u Hrvatskoj divnih dobro skrivenih mjesta, za neke sam se čak i dvoumila treba li ih otkriti jer upravo je čar u tome što malo ljudi za njih zna.

Možemo li reći da je Vaša knjiga idealan vodič kroz sve manje znane zanimljivosti naše zemlje?

Manje znane i one za koje ste mislili da sve znate. Npr. Zagreb u kojem većina živi postaje sve zanimljiviji turistički a rijetko će vam koji Zagrepčanin znati pokazati najbolja mjesta, iz čistog Zagreba što tu živimo pa neke ljepote i ne primjećujemo. Druga stvar, dosta pišem o Slavoniji i Baranji, pomalo nepravedno zanemarenim dijelovima Hrvatske koji itekako imaju što ponuditi.

Jeste li, zahvaljujući upoznavanju Hrvatske kroz posao, pronašli svoje domaće idealno “mjesto po suncem”?

l                                     Hvar

Ne jedno, više njih! Moja omiljena mjesta ljeti su južnodalmatinski otoci, u proljeće je to Istra i Mali Lošinj zbog mirisa, kasna jesen rezervirana je za Baranju a zima za Liku!

Očekuje li Vas, obzirom na promoviranje knjige i početak nove sezone emisije Boje turizma, radno ljeto?

Boje turizma su već krenule i ove godine me to posebno veseli jer paralelno izlazi i Vodič. Raditi ću cijeli srpanj a u kolovozu idem na zasluženi odmor daleko od vreve i gužve.

I za kraj nas zanima što Vi najradije čitate u slobodno vrijeme?

Uh, obožavam čitati, što se mene tiče, idealan odmor je odmor uz dobru knjigu. Prošle godine je to bila trilogija od Stieg Larssona a ove sam se napokon odlučila za Sjenke vjetra… Omiljeni autor mi je Slavenka Drakulić od naših pisaca, kao i Miljenko Jergović, a od stranih Milan Kundera i Houllecbeq.

 

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo