Psiha

Psiha

Rad od kuće: koje su prednosti, a koje mane?

Rad od kuće mnogima se može činiti kao san, međutim pogledajte koje su to, pored pozitivnih, i negativne strane koje ovakav način rada nosi sa sobom.

Sve više i više poslodavaca, čini se, prihvaća politiku fleksibilnosti i određenu dozu opuštenosti kada je u pitanju posao. Naime, svima je jasno kako je za dobar i produktivan posao najbitnije stvoriti odgovarajuće uvjete koji će potaknuti i motivirati zaposlenike. Stoga, u nekim poslodavcima nije problem ako zaposlenici katakada rade i od doma. Pogledajte sve strane takvoga načina rada.

Prednosti rada od kuće

Fleksibilnost – ovo se ne odnosi samo na vrijeme, nego i na uvjete o kojima upravo vi odlučujete. Samo možete stvoriti atmosferu kakvu želite i pri tom vaša odluka neće ovisiti o željama drugih.

Manje ometajućih čimbenika – katkada kolege mogu djelovati itekako dekoncentrirajuće na naš rad i produktivnost. Radom od doma to se može itekako minimizirati.

Blizina obitelji – mnogima itekako znači blizina obitelji, posebice ako je u pitanju malo dijete. Raditi od doma i pri tome biti siguran da je s djetetom sve u redu mnogima umanjuje stres zbog čega mogu biti usredotočeniji na posao.

Bolje zdravlje – radom od kuće izbjeći ćete “gubljenje” vremena u prijevozu do posla i natrag, a samim time će te smanjiti razinu stresa u svome životu zbog čega vaše zdravlje neće patiti.

Mane rada od kuće

Izoliranost – često se osobe koje rade od doma žale na izoliranost i nedovoljnu količinu radne atmosfere. Nekima to može djelovati poprilično depresivno što će dovesti do neproduktivnosti. Osobe koje rade od doma samim tim moraju biti dosta kreativnije i poduzetnije kako bi uspjele uspješno odraditi svoj posao.

Nemogućnost odvajanja poslovnih obveza od kućanskih – može vam se dogoditi da, zbog nepostojanja fiksnoga radnoga vremena, jednostavno posao postane dio cijeloga dana i više nećete moći jasno povući granicu između posla i doma što može uzrokovati određen stres, kao i loše obavljanje posla.

Potreba za snažnom samodisciplinom – nekima će posao od kuće predstavljati dodatni napor jer će im, baš suprotno mnogim uvjerenjima, posao od kuće biti itekako dekoncentrirajući.

Evo kako vas uredski posao ubija iz dana u dan!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo