Psiha

Psiha

Razmjena života na 20 dana putem aplikacije

Riječ je o aplikaciji “20 Day Stranger” koja razmjenjuje iskustvo svijeta jedne osobe s drugom, dok obje strane čuvaju svoju anonimnost.

Jeste li se ikada pitali kako izgleda život u Indiji, Kini, Australiji, Keniji ili Kanadi? Pametnom aplikacijom “razmjene života”, istraživači MIT-a nude vam upravo to – uvid u tuđi život putem aplikacije “20 Days Stranger”. Sve što vam treba je iPhone!

Na zadivljujuć način možete vidjeti kako živi osoba na drugom kraju svijeta bez napuštanja udobnosti svoga doma – samo pogledom na mobitel. Tako kroz razdoblje od 20 dana možete vidjeti gdje sve vaš “partner” hoda, vozi, objeduje ili provodi svoje vrijeme. Naime, aplikacije skuplja podatke o vašem kretanju i spaja ih putem Google Maps ili Foursquarea u jedinstvenu sliku. Primjerice, ako hodate Zagrebom, aplikacija će vašem partneru reći što radite i popratiti to Google Street Viewom u vašem krugu od 800 metara.

Ovaj društveni eksperiment nikad vam neće otkriti identitet druge osobe čiji život možete gledati, ali vam ostavlja mogućnost slanja jednog SMS-a na kraju “razmjene” – možete se oprostiti, zahvaliti ili ostaviti svoj kontakt kako bi se upoznali i u stvarnom životu.

“Počeli smo razmišljati možemo li stvoriti softver koji nam dozvoljava da se spojimo sa strancima na način koji izaziva empatiju, a ne sumnju, prijezir ili nepoštovanje. Pitali smo se kako možemo otvoriti prozor u vaš život i život stranca na način koji bi stvorio znatiželju i zainteresiranost”, otkrio je Kevin Slavin, direktor Istraživačke skupine Playful Systems pri Medijskom laboratoriju MIT-a. Njegov je tim razvio ovu aplikaciju u suradnji s Centrom za etiku i transformativne vrijednosti Dalaj Lama, također pri istom sveučilištu.

Biste li pristali na ovakav eksperiment?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo