Psiha

Psiha

Simone Biles: Progovorila o mentalnom zdravlju sportaša i pokrenula lavinu

Simone Biles (24) najbolja je gimnastičarka današnjice, no ovaj put, na nedavno završenim Olimpijskim Igrama u Tokiju, svijet nije oduševljavala svojim gimnastičkim bravurama, već hrabrošću.

Naime, mlada Amerikanka u Tokio je stigla kao jedna od najvećih zvijezda, svi su oko njezina vrata vidjeli zlatne kolajne prije negoli je i stupila nogom u dvoranu. Ne čudi to jer već godinama je nedodirljiva na pobjedničkom tronu, a njezino tijelo uspješno prkosi zakonima fizike. No u Tokiju je nešto krenulo po zlu. Točnije, sve je krenulo po zlu. Iako je kvalifikacije odradila besprijekorno i s najboljim ocjenama, već u prvom finalu, onom ekipnom, vidjelo se da Simone nije ona prava. I uistinu, nakon preskoka odlučila je da više neće nastupati. Reprezentacija joj je našla zamjenu, a ona se povukla na tribine. Ne znajući o čemu je riječ, svekolika javnost osula je drvlje i kamenje po gimnastičarki optužujući je da joj je osobni uspjeh važniji od timskog. Sve je te prozivke Simone stoički izdržala, a onda je na jednoj od najemotivnijih press-konferencija otkrila pravu pozadinu priče.

Selena Gomez: Osim problema s bubrezima, nosi se i s lupusom – podmuklom bolešću za koju nema lijeka

Nisam odustala. Moje tijelo i um nisu sinkronizirani. Mislim da ne razumijete koliko je to opasno na natjecateljskoj razini, objasnila je Biles te dodala da je pri izvođenju preskoka shvatila da se stvari ne odvijaju kako bi trebale.

Žrtva zlostavljanja

“Nisam znala gdje se nalazim, koliko sam okreta napravila i, naravno, u takvoj situaciji, počela sam razmišljati samo o tome kako bih se mogla ozlijediti”, pojasnila je.

Presicu je završila vrlo emotivno, dvjema rečenicama koje su pokrenule lavinu, a koje glase:

“Moram se usredotočiti na svoje mentalno zdravlje. Borim se!”

Ona je jedna od 250 gimnastičarki koje su bile žrtve liječnika američke gimnastičke reprezentacije Larryja Nassera. Godinama ih je seksualno zlostavljao, a kad je sve isplivalo na površinu, ovaj skandal proglašen je najvećim u sportskoj gimnastičkoj povijesti. Simone je jedina žrtva koja se nakon iskrene ispovijesti i svjedočenja nastavila natjecati na profesionalnoj razini. Ali čini se da su i ti kosturi počeli iskakati iz ormara. Nakon te njezine ispovijesti, mnogi sportaši pružili su Simone podršku priznajući da se i sami bore sa sličnim mentalnim problemima te ističući kako je psihološka priprema možda čak i važnija od one fizičke. Svojim potezom Simone Biles pokrenula je lavinu, priče slične njezinoj više nisu tabu-tema, već se počelo govoriti i o mentalnom zdravlju koje je, nažalost, prečesto zanemarivano i gurano pod tepih. Koliko je jaka i od čega je satkana, Simone Biles pokazala je, i dokazala, nastupivši u finalnom natjecanju na gredi (na toj spravi najmanja je mogućnost ozljede) i osvojila novu olimpijsku medalju – brončanu čime je u toj disciplini ponovila uspjeh s OI u Riju 2016.

Mentalno zdravlje u fokusu

Po završetku natjecanja ostala je u žiži javnosti, ovaj put ne zbog svojih sportskih uspjeha, nego zbog hrabrosti da progovori o temi o kojoj svi šute. Iako se nije oprostila od natjecanja niti je rekla kako su joj ovo posljednje OI, Simone je dala naslutiti da joj gimnastika trenutačno nije prioritet, već njezino zdravlje – i fizičko i psihičko. Nadajući se da će uspjeti, kao i toliko puta u dvorani, prebroditi sve poteškoće, držimo joj palčeve da ponovno zasja na olimpijskoj sceni, u Parizu za tri godine. Jer bez nje gimnastika neće biti ista…

Serena Williams otkrila svoj jednostavan jelovnik, a dvije popularne namirnice nikada ne jede jer ih ne voli

Martina Strukić

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo