Psiha

Psiha

Solo ste i užasavate se Valentinova? Evo par savjeta kako ipak uživati u tom danu

Shutterstock

Veza između Valentina i ljubavi nije postojala sve do 14. stoljeća. Neki znanstvenici tvrde da je Chaucer u to doba povezao Valentinovo s ljubavnicima opisujući ga kao dan kada ptice odabiru svoje partnere.

Smatra se da tradicija ljubavi na Valentinovo potječe od rimskog festivala Lupercalije, obreda plodnosti koji se održava 15. veljače. Bilo je uobičajeno da srednjovjekovna crkva pokušava spojiti blagdane svetaca s poganskim festivalima kako bi potaknula lojalnost i sudjelovanje Crkve.

Valentinovo bez stresa: S čokoladnim kolačem za dar nećete pogriješiti

Kao i svake godine, Valentinovo je najveći praznik ljubavi i romantike. Trgovine su opskrbljene ružama, čestitkama i srčanim oblicima svega što se može prodati. Restorani su popunjeni rezervacijama i traže se novi načini za izraziti ljubav. Kupiti možete čak i parcelu na Mjesecu za voljenu osobu.

No, mnogi Valentinovo vide kao previše komercijalno i previše stresno za autentičnu romantiku. „Valentinus“ na latinskom znači „biti jak“. To imajte na umu kada stigne taj dan, bez obzira imate li partnera ili ne. Ako nemate partnera, razmislite o nekom kome se možete javiti i zajednički napraviti proslavu Valentinova, iako to uključivalo gledanje filmova sa susjedima. 

Dajte ljubav nekome kome je potrebna

Mnogi od nas osjećaju se izolirani tijekom blagdana, ali nismo jedini koji osjećaju usamljenost. Ovo je idealno vrijeme da doslovno donesete ljubav nekome kome treba – donesite slatkiše u obliku srca starijem usamljenom susjedu, darujte medvjedića djetetu kojem je potreban, planirajte izlazak za svoje prijatelje koje nemaju partnere.

Volite li “Pedeset nijansi sive” ovih 5 romana ćete obožavati!

Tipična istraživanja u pozitivnoj psihologiji pokazuju da činjenje nečega za nekog drugog može učiniti ljude sretnijima nego da rade nešto što je uvriježeno zabavno, poput odlaska u kino. Ljudi koji se brinu za dobrobit drugih kroz altruizam, volontiranja ili uspostavljanja odnosa, znaju biti sretniji i manje depresivni. Ne čekajte da ljubav dođe k vama.

Slavite ljubav koju doista imate

Umjesto da ste usredotočeni na partnera kojeg nemate, usmjerite se na ljubav koja jest u vašem životu. Valentinovo je izvrstan izgovor za planiranje putovanja s prijateljima iz srednje ili s fakulteta ili pečenje kolačića s prijateljicama.

Možete napraviti ljubavne tematske letjelice od papira sa svojom djecom. Ili započnite tradiciju obilježavanja Dana obiteljske ljubavi. Neki od rastavljenih osoba čak šalju čestitke bivšem partneru zahvaljujući mu/joj na prekrasnoj djeci ili prisjećajući se dobrih godina koje su imali zajedno.

Fizički se pokrenite

Istraživanja pokazuju da čin grljenja samog sebe stvara osjećaje ljubavi i pozitivne emocije. Istraživanja su pokazala da samododirivanje smanjuje razinu kortizola i aktivira parasimpatički živčani sustav, što je ono što nas smiruje. Možete se i posvetiti cijelom tijelu tako što ćete napraviti piling za tijelo, planirati cjelodnevno planinarenje, skijanje i/ili odlazak na wellness. 

Valentinovo ne mora biti jedan jedini dan u godini, već svaki dan može biti Valentinovo.

Razmislite o stvarima koje možete učiniti kako bi svakodnevno pokazali vašu ljubav i zahvalnost vašem partneru ili nekome bliskome, a što ne mora uključivati velike financijske izdatke.

Razvod je stresan i za vašeg ljubimca – pomozite mu da ga prebrodi

Pripremila: Lea Maričić, mag. psih., Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo