Psiha

Psiha

Što čitati? Izliječite osjećaj krivnje i neuspjeha, uživajte u životu kao Japanci…

Donosimo vam nekoliko novih prijedloga za čitanje, a ove knjige uljepšat će vam dan, nasmijati vas, ali i podučiti kako izliječiti povrijeđene emocije…

Moj ne tako savršeni život, Sophie Kinsella

U današnje vrijeme, naš život se odvija na društvenim mrežama – Facebook, Instagram, Twitter samo su neki od medija putem kojih svoj život dijelimo s ostatkom svijeta.

Putem istih medija i mi pratimo živote drugih osoba. No jesu li njihovi životi, iskustva, fotografije koje objavljuju zaista stvarna slika života koji se odvija iza objektiva? Ovime se Sophie Kinsella pozabavila u svome novom, duhovitom i zabavnom romanu Moj ne tako savršeni život u izdanju Znanja.

Katie Brenner ima naizgled savršeni život: živi u stanu u Londonu, radi na fenomenalnom poslu i sve to se vidi na njenom Instagram profilu.

OK, ona zapravo unajmljuje malu sobu u kojoj nema mjesta za svoju odjeću, putuje satima do svog radnog mjesta niže administratorice i život koji objavljuje na Instagramu zapravo nije njezin.

Ipak, jednoga dana sigurno će živjeti takav život, zar ne?

Međutim, kad joj njena megauspješna šefica Demeter uruči otkaz, svi Katieni snovi padaju u vodu pa je primorana vratiti se kući u Somerset gdje pomaže svome ocu da pokrene novi posao glampinga na njihovoj farmi.

Kad Demeter i njena obitelj rezerviraju odmor na farmi, Katie vidi svoju priliku. Hoće li se osvetiti ženi koja joj je uništila snove ili pokušati dobiti natrag svoj posao? I ima li Demeter- žena koja ima sve – doista tako savršeni život? Možda njih dvije imaju više toga zajedničkog nego što se na prvi pogled čini.

I što je zapravo, loše u ne tako savršenom životu?

Ikigai – Japanski način pronalaženja životne svrhe, Ken Mogi

Ikigai je japanska riječ za opisivanje užitaka i smisla života. Ta riječ doslovce se sastoji od pojmova iki (živjeti) i gai (razlog). No u potrazi za dubljim, ali i praktičnim značenjem te riječi u svakodnevnom životu, poznati japanski neuroznanstvenik istražio je japansku tradiciju, kulturu i običaje te na primjeru ljudi raznih zanimanja i interesa pokušao objasniti što je zapravo ikigai i kako ga svatko od nas može imati. On tvrdi:

Posjedovanje ikigaija može vam doslovce promijeniti život. Možete živjeti dulje, biti dobrog zdravlja, postati sretniji, zadovoljniji i osjećati manje stresa. Osim toga, zahvaljujući ikigaiju čak možete postati kreativniji i uspješniji.

Ikigai predstavlja japansku životnu mudrost, tankoćutnost i načine postupanja jedinstvene japanskom društvu… Pokazat ću vam da ne morate biti Japanac da biste imali ikigai.

Prva pomoć za emocije, dr. Guy Winch

Znamo da prehladu trebamo liječiti kako ne bi prerasla u nešto ozbiljnije, pobrinuti se odmah za sve ozljede, ubode, porezotine i modrice koje zadobijemo, ali često nismo svjesni da na jednak način mogu biti povrijeđene i naše emocije – što tada učiniti?

Ova vam knjiga daje praktične strategije za liječenje sedam uobičajenih psiholoških povreda koje doživljavamo u svakodnevnom životu: odbijanje, samoću, gubitak, krivnju, ruminaciju, neuspjeh i nisko samopoštovanje. Knjiga također govori kako prepoznati emocionalne povrede i uvidjeti na koji nam način narušavaju kvalitetu odnosa i života, što učiniti da se oporavimo i krenemo dalje, te daje vježbe i savjete za pojedinačne emocionalne povrede za djecu i odrasle i prikaze konkretnih slučajeva iz prakse primjenjivih na vlastitu situaciju.

Svatko bi kod kuće trebao imati ormarić prve pomoći za emocionalne povrede, jer nijedna od njih ne bi trebala na vašem srcu ostaviti trajni ožiljak.

Bremenita šutnja, Lari Mari

Lari Mari su dobitnice književne nagrade Kiklop i autorice čije su književne uspješnice Bez ljubavi i mržnje, Zlatni Mjesec i Armati uvrštene u stalni postav Britanske kraljevske knjižnice u Londonu.

Bremenita šutnja je poput njihovih ostalih romana štivo višeg misaonog nivoa i kvalitetno prozno djelo koje djeluje kao produžena ruka savjetodavnog djelovanja ovih svestranih autorica.

Glavna tema ovog romana skrila se i u samom nazivu, u bremenu života koji katkad nepotrebno nosimo. Šutnja mijenja ljudske osobnosti, dovodi do nevjerojatnih životnih izazova, a nerijetko se dogodi da je nemamo sa kime podijeliti. Svi su likovi u labirintu iz kojega ne vide izlaz, a izlaz je jedino priznanje onoga što jesu i otkrivanje svoje bolne prošlosti. Ovo je roman za sve generacije, roman koji duboko zadire u nesvjesno i ruši predrasude.

Bremenita šutnja je roman koji progovara o seksualnim blokadama. Što se događa kada se potisne prava priroda, kad se čovjek seksualno ne realizira i kad bježi od svoje prave prirode. U ovom slučaju junakinja Medena je stopirana u pubertetu od svojih roditelja i to ju je odvelo na krivi put.

Ovaj roman progovara o skrivenim željama, o tajnoj ljubavi i o tome koliko je ona na glavnoj junakinji ostavila traga.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo