Što darovati radoholičarima, sanjarima ili zaljubljenicima u zdrav život? Evo prijedloga - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Što darovati radoholičarima, sanjarima ili zaljubljenicima u zdrav život? Evo prijedloga

Shutterstock

Među zanimljivim i inspirativnim novim knjigama s područja osobnog razvoja, zdravlja, psihologije, duhovnosti, prehrane i autobiografskih zapisa, izdvojili smo naslove Školske knjige koje su idealan dar za obitelj i prijatelje.

Matthew McConaughey: Zelena svjetla 

Autobiografija i dnevnik za sve koji čeznu za „zelenim svjetlima”

Prvi izbor milijuna čitatelja diljem svijeta autobiografsko je djelo Zelena svjetla oskarovca
Matthewa McConaugheyja u kojem nas autor poziva da se uhvatimo ukoštac s životnim
lekcijama i shvatimo da poanta nikada nije pobijediti, nego razumjeti. Autobiografija koju
popularni glumac i producent naziva „ljubavnim pismom Životu”, objavljena u prijevodu
Vedrana Pavlića, ne silazi s vrha Top ljestvice najprodavanijih naslova u Hrvatskoj. U njoj
McConaughey bez zadrške piše o odnosu s roditeljima, zlostavljanju u tinejdžerskoj dobi,
glumačkom usponu i krizi te duhovnim traganjima, partnerstvu i djeci.

Knjige koje će vam pomoći da se opustite, poboljšate si život, predahnete od svakodnevice

Ovo je knjiga o hvatanju zelenih svjetala i uviđanju da se i žuta i crvena svjetla s vremenom pretvaraju u zelena, objasnio je McConaughey u uvodu svjetske uspješnice koja zrači nepokolebljivim optimizmom.

Dodatno oduševljenje hrvatskih čitateljica izazvat će upravo objavljeno izdanje Zelena svjetla – Vaš dnevnik, vaše putovanje s uputama i citatima iz McConaugheyjeve knjige. S ovim se dnevnikom možete smjelo suočiti sa sobom i prihvatiti odgovornost za to kakvi ste nekoć bili, kakvi ste danas i kakvi želite postati, poručuje ugledni hollywoodski glumac.

Jerry Seinfeld: Je l’ čemu ovo?

Vrhunske dosjetke za sve kojima je smijeh najbolji lijek

Ako spadate među ljude koji smijehom liječe skoro sve rane, onda je ova riznica anegdota
vaša potencijalna apoteka. Smijat ćete se naglas od prve do zadnje stranice. Opsežna i
inspirativna kompilacija komičarskog rada Jerryja Seinfelda govori o svemu: o djetinjstvu,
tinejdžerskim godinama, odrasloj dobi, braku i roditeljstvu. U njoj možete pronaći
Seinfeldove najpoznatije šale, uključujući njegova promišljanja o životu čarapa („dan kad se pere rublje njihova je jedina šansa za bijeg”), o putovanju zrakoplovom („pokazuju vam kako upotrijebiti pojas ako slučajno niste sjeli u auto od 1965. godine”) i o reklami za poboljšani Tide („imate li majicu natopljenu krvlju, možda pranje rublja i nije vaš najveći problem u ovom trenutku”).

„Je l’ čemu ovo?” pitanje je koji svaki komičar postavlja kad isproba novu šalu. Seinfeld postavlja to pitanje od svojega prvog nastupa 1975. godine. Ako je odgovor bio potvrdan, uključen je u ovu zbirku vrhunskih dosjetki u stand-up komediji tijekom pet desetljeća komičarskog rada. Knjiga je objavljena u tvrdom i mekom uvezu, a prevela ju je Anda Bukvić Pažin.

David A. Sinclair i Matthew D. LaPlante: Životni vijek – zašto starimo, a ne moramo

Revolucionarni bestseler za sve koji žele zadržati mladost i vitalnost

Je li moguće produljiti životnu dob na 120, pa i 150 godina, a istodobno zadržati zdravlje i
vitalnost? Iako pitanje zvuči kao da je izrečeno daleko izvan ruba znanosti, neočekivano
optimističan odgovor stiže iz laboratorija jednoga od vodećih svjetskih znanstvenika. Sve što su nas učili o starenju posve je pogrešno, odgovorno tvrdi David A. Sinclair, svjetski poznat stručnjak za dugovječnost, znanstvenik i harvardski profesor genetike te jedan od sto najutjecajnijih ljudi na svijetu prema izboru časopisa Time.
Ako želite saznati kako možemo usporiti ili čak obrnuti naš genski sat, pročitajte
revolucionaran svjetski bestseler Životni vijek – zašto starimo, a ne moramo u kojemu David A. Sinclair, jedan od vodećih inovatora svoje generacije, provokativno piše: „Starenje jest bolest, ali ta je bolest izlječivaˮ. U knjizi koju su preveli Ivan i Katarina Ott autor nudi vrhunske savjete o tome kako preuzeti kontrolu nad svojim zdravstvenim stanjem i uvesti jednostavne promjene koje pomažu ne samo u produljenju života nego i u povećanju njegove kvalitete.

Julia Baird: Fosforescencija ili kako upaliti svoje unutarnje svjetlo kad život postane mračan

Nagrađena knjiga za sve koji trebaju nadahnuće i putokaz prema životnoj radosti

Blagdani nisu svima omiljeni dani u godini. Ako među bližnjima imate ljude koji se pitaju
kako preživjeti ili se osnaživati onda kad se svijet ruši, kad smo, na primjer, svladani bolešću ili jakom duševnom patnjom, gubitkom i boli, knjiga Julije Baird nudi okrepljujuću utjehu.
Njezina sofisticirana i slojevita Fosforescencija ili kako upaliti svoje unutarnje svjetlo kad život postane mračan, proglašena knjigom godine 2021. (Australian Book Industry Awards), izniman je spoj istraživačkog novinarstva, psihologije i autobiografije. Nagrađivana australska povjesničarka, spisateljica i novinarka u Fosforescenciji, među ostalim, opisuje mračno razdoblje života, kad su joj dijagnosticirali karcinom, te otkriva kako se othrvala potonuću u depresiju i pronašla novu životnu radost.

Britkim i pitkom stilom autorica nas vodi na put oko svijeta i daje smjernice gdje, kada i kako pronaći zadivljujuće prizore, događaje koji ostavljaju bez daha, ne samo u prirodi nego i u prijateljstvu, u obitelji i konačno u sebi samima. Govori nam o ljudskoj potrebi za začudnim i pokazuje kako si možemo dopustiti biti i ostati začuđeni u svijetu koji sve više tone u otuđenost. Fosforescencija u prijevodu Lidije Šimunić Mesić jedna je od onih knjiga koja nas ne štedi, već budi, povlači za rukav i nježno, ali odlučno kaže – živi!

David R. Hawkins: Moć vs. sila

Prosvjetljujuće djelo za sve koji tragaju za istinskom prirodom stvarnosti

Što potiče naše ponašanje? Koji se skriveni uzročnici kriju iza naših postupaka? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja možemo pronaći u svjetskom bestseleru Moć vs. sila. To životno djelo priznatoga kliničara, znanstvenika i učitelja oslanja se na godine istraživanja i tisuće pokusa. Metodom ispitivanja mišićnog odgovora na podražaje dr. David R. Hawkins uspio je empirijski dokazati da postoji svjesnost iznad ljudske svijesti, ona koja sve zna i sve razumije. Napokon imamo način kako joj pristupiti – od istine nas doslovce dijeli naša mišićna reakcija.

Prvi put u intelektualnoj povijesti Zapada dr. Hawkins pokazuje da hladno svjetlo znanosti
potvrđuje ono što mistici oduvijek govore o svjesnosti i istinskoj prirodi stvarnosti. Autor
knjige, koji je tijekom dugogodišnje i glasovite karijere radio kao iscjeliteljski psihijatar, služi se teorijskim konceptima iz fizike, nelinearne dinamike i teorije kaosa kako bi dokazao svoje istraživanje ljudskog ponašanja. U knjizi koju je prevela Tajana Petrović Čemeljić autor objašnjava kako razriješiti temeljnu ljudsku dvojbu, kako trenutačno odrediti istinitost ili laž bilo koje izjave ili pretpostavljene činjenice.

Dr. Marilyn Glenville: Prirodno zdravlje žena – Potpuni vodič za žene svih dobi

Najbolji priručnik za kontrolu ženskog zdravlja i cjelovitu brigu o sebi

Vodeća britanska liječnica i nutricionistica dr. Marilyn Glenville pokazuje na koji način svaka žena s pomoću prehrane i prirodnih tretmana može spriječiti zdravstvene probleme, prevladati bolesti i zadržati optimalno zdravlje. Ovaj jedinstveni, ilustrirani zdravstveni vodič, u kojem autorica ističe pravo na izbor između prirodne i klasične medicine, neprocjenjivo je vrijedan izvor informacija za žene svih dobi s obiljem provjerenih i praktičnih savjeta, prirodnih lijekova te alternativnih načina liječenja.

Bogat priručnik Prirodno zdravlje žena – Potpuni vodič za žene svih dobi dr. Marilyn
Glenville u prijevodu Ane Babić nudi pregled zdravstvenih problema s kojima se žene mogu susresti i metoda koje su im na raspolaganju. Čitateljice će u knjizi saznati kako usporiti proces starenja, spriječiti ponavljanje zdravstvenih problema, poboljšati plodnost te imati zdravu i sigurnu trudnoću i porođaj. Usto, saznat će kako izliječiti ili ublažiti simptome sindroma policističnih jajnika, predmenstrualnog sindroma, menopauze, endometrioze, fibroida, cistitisa, gljivičnih infekcija i mnogih drugih ženskih bolesti.

Iva Belé: Sjeti se da si kraljica

Vodič za samopoštovanje u praksi

Lepršavo i znalački Iva Belé secira dvojbe muško-ženskih odnosa te bez oklijevanja i dlake na jeziku progovara o našim mijenama, zabludama i sklonosti da za vlastite neuspjehe optužujemo druge. Pritom se ne obraća svisoka, nego svakom izazovu što nam ga svakidašnjica danonoćno baca pod noge pristupa vlastitom pričom i fenomen suvremenog društva i suvremenih odnosa diže na višu, univerzalnu razinu. Ni jedna nevolja, ni jedna naša zabluda nije ekskluzivna i jedino naša i za svaku postoji osmišljen i učinkovit alat kojim možemo mijenjati sebe da bismo mogli voljeti druge.

Sjeti se da si kraljica – Vodič za samopoštovanje u praksi, nova hit-knjiga poslovne savjetnice i trenerice načela uspjeha Ive Belé, nije štivo za jednokratno čitanje, ona je vaš osobni trener koji je uvijek tu, uz vas. 

Anthony Caira, Gordana Popović Vinčić: Golf, od početnika do profesionalca

Prvi hrvatski priručnik za vježbače željne boravka u prirodi

Ako se pitate odakle krenuti i kako pravilno ući u svijet golfa, sigurne ćete odgovore pronaći u bogato ilustriranom priručniku Golf, od početnika do profesionalca. Autori Anthony Caira i Gordana Popović Vinčić na zanimljiv način objašnjavaju što je golf i kako početi igrati, kako napredovati ili imati više zadovoljstva u tom sportu i društvenoj igri koja spaja različite generacije.

Knjiga sadržava sve važne informacije počevši od savjeta kako izabrati prikladnu odjeću i obuću, palicu i drugu potrebnu opremu. Uz objašnjenja osnovnih pojmova, načina vježbanja i odnosa sa suigračima, u njoj ćete naći službena, ali i nepisana pravila ponašanja, opise tehnika, osnove psihološkog pristupa golfu i onima koji se njime bave te podatke o turnirima i najvažnijim godišnjim natjecanjima u golfu.

Golf nudi mnoge povlastice. Koristan je za tjelesno zdravlje jer podrazumijeva puno hodanja i dulji boravak u prirodi, na čistom zraku, a koristi i duševnom zdravlju jer je potrebna višesatna koncentracija na igru, pokret i praćenje vlastitih rezultata te uspjeha ostalih igrača. Igrati golf znači natjecati se sa samim sobom, prihvaćati različite suigrače i stalno se prilagođavati promjenjivim uvjetima igre.

Dr. Dain Heer: Budi svoj, promijeni svijet (Je li sada vrijeme?)

Knjiga za sanjare koji traže praktične alate za energetski proces promjene

Budi svoj, promijeni svijet priručnik je za generiranje beskrajnih mogućnosti i dinamične
promjene. Napisan je za sanjare ovoga svijeta – ljude koji znaju da je drugačije moguće, no misle da potrebni alati za ostvarivanje tog drugačijeg ne postoje. Knjiga dr. Daina Heera u prijevodu Lidije Šimunić Mesić daje niz praktičnih i dinamičnih alata i postupaka koji će vas osnažiti i omogućiti vam da spoznate što je za vas istinito i što vi uistinu jeste. Što ako, time što ste svoji, možete promijeniti sve – svoj život, odnose, tijelo, financijsku situaciju… i svijet?

Nakon što je iskušao sve metode samopomoći i duhovnosti, autor knjige, inače uspješan
kiropraktičar, naišao je na nešto što mu je promijenilo život – Access Consciousness®.
Razvio je jedinstven energetski proces promjene pojedinaca i skupina zvan Energetska
sinteza bivanja. Danas putuje svijetom i održava napredne tečajeve Access Consciousnessa, „sustava za otvaranje vrata svemu što je moguće na ovome svijetuˮ. Prema riječima autora knjige, taj sustav nudi pristup vlastitu znanju, dinamički povećava svjesnost i svijest, uključuje sve i ništa ne prosuđuje. Ako ste voljni, ova vam knjiga može pomoći da budete svoji i promijenite svijet, poručuje dr. Dain Heer.

Stvorene za uživanje: Božićne knjige koje će uljepšati blagdane

Ordinacija.hr

Foto: Školska knjiga

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo