Psiha

Psiha

Što možete naučiti o zdravlju od Borne Kotromanić? Iznenadit će vas njene zdrave navike

Borna Kotromanić/Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Pozornost plijeni svojom pojavom, osobnošću i stilom, a svoju energiju voli ulagati u brigu o sebi i svojim najbližima. Uživa u svemu što jest i što ima… Ona je Borna Kotromanić.

1. PUNO SNA I BUĐENJE BEZ BUDILICE

San je po riječima Dalaj Lame najbolja meditacija, tijekom sna organizam se obnavlja i stoga je kvalitetan, redovit i neisprekidan san nužan za psihofizičko zdravlje. Lijegati uvijek u isto vrijeme, držati se određenog ustaljenog ritma i prema sebi se odnositi kao prema novorođenčetu u smislu vremena odlaska na spavanje i konzumiranja obroka najveći je luksuz kojim se možemo obdariti. Buditi se možete bez budilice, bez obzira na to ustajete li u pet ili u devet. Organizam lako programiramo ako dosljedno slijedimo isti ritam odlaska na počinak i buđenja.

Buditi se uz budilicu uvijek je stres za organizam, a stres narušava imunitet i pogoduje upalnim procesima.

2. NE ALKOHOLU

Ne konzumiram alkohol, samo vodu i prirodne sokove, volim svoje organe i pomažem im da funkcioniraju na optimalan način, jer o tome ovisi kvaliteta mog života, odnosno moje zdravlje i dugovječnost.

Bojana Gregorić Vejzović: Vježbam, ali ne zbog linije već je to moj način borbe s migrenom

3. ALKALNOST ORGANIZMA

Pazim na alkalnost organizma pridržavajući se krilatice iz naslova “Alkaliziraj ili umri” Theodore Baroody, koja u istoimenoj knjizi objašnjava važnost tog principa, a dovoljno je istaknuti da virusi i bakterije ne mogu preživjeti u alkalnom okruženju. Alkalno okruženje pruža optimalne uvjete za sve regenerativne procese u tijelu.

4. MEDITACIJA

Nikada ne propuštam meditaciju, u tome sam jako redovita. S radošću i lakoćom to svaki put radim i upravo se tako centriram.

5. PUŠENJE JE ŠTETNA NAVIKA

Ne pušim i nikad nisam pušila, odgojena sam uz djeda liječnika koji je puno prije zdravstvenih kampanja bio svjestan štetnosti pušenja na zdravlje i koji je jasno dao do znanja, u svojoj strogoći i pravednosti, da nitko s takvom navikom neće imati mjesto u njegovu domu.

6. GLAZBA ISCJELJUJE

Vjerujem u iscjeljujuću moć glazbe i pokreta tako da često plešem, najčešće uz omiljenu glazbu u svom domu.

Martina Vrbos nije bila ljubiteljica vježbanja, a sada ne može zamisliti dan bez ovog neobičnog treninga

7. PAŽNJU POKLANJAM PRIJATELJIMA

Družim se samo s ljudima koje volim i poštujem i od kojih dobivam isti “feedback”. Najviše životne energije ulažem u sebe i svoje najbliže i to mi uvijek donosi beskrajno zadovoljstvo i radost bez razočaranja.

8. BEZ ŽALJENJA

Ni za čim ne žalim, ni za čim ne žudim, u onom što imam i što jesam beskrajno uživam. Vjerujem u ljubav, u istinu, u život, u Boga i oni u mene.

9. OBVEZAN DETOKS

Jednom godišnje napravim temeljitu detoksikaciju, postim na vodi tjedan dana kako bih temeljito pročistila um i tijelo, inače jedem zdravo i u malim količinama.

10. PRAVILA SU TU DA SE KRŠE

Sve moje zdrave navike znaju za iznimku i sebe autoriziram da ih ponekad s guštom prekršim. Ničega se ne treba slijepo pridržavati tako da se time odreknemo improvizacije i sitnih užitaka, važno je o onome što nam ne koristi ne ovisiti, a organizam koji se redovito dovodi u ravnotežu neće nikada težiti pretjerivanju ni u čemu.

Foto: Privatni album

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo