Psiha

Psiha

Svjetionici Hrvatske: ljetujte kao Robinson Crusoe!

Koliko ste puta požalili što svoj godišnji odmor provodite na pretrpanoj plaži, boreći se za metar kvadratni na koji možete staviti svoj preklopljeni ručnik? Je li vam pao na pamet robinzonski turizam?

S obzirom na to da je Hrvatska zemlja tisuću otoka, prilika za osamljenim godišnjim odmorom ima napretek! Osim romantičnog bijega na osamljeni otočić, zašto ove godine ne biste isprobali ljetovanje u svjetioniku?

Naime, osim smještaja u hotelima, pansionima, kampovima i imanjima, svjetionici nude sjajan pogled i smještaj za samo šačicu osoba. Baš po mjeri pravog robinzonskog turista! Donosimo neke od atraktivnijih svjetionika u Hrvatskoj koji pružaju takvu mogućnost.

Sv. Ivan na pučini

Svjetionik Sv. Ivan na pučini izgrađen je 1853. godine i nalazi se na najisturenijem otočiću malog arhipelaga ispred Rovinja. Radi se o goloj hridi s relativno pitomom obalom i plitkim morem, što Sveti Ivan čini dobrim odredištem za moderne robinzone s malom djecom. Kula svjetionika, s koje se pruža prekrasan pogled, visoka je 23 metra, a u samoj zgradi nalaze se dva četverokrevetna apartmana.

Pločasta obala vrlo je pogodna za sunčanje. Iako su i na istočnoj i zapadnoj strani plaže s plitkim morem, plivačima se zbog promjenljivih i jakih morskih struja preporučuje oprez i ne veliko udaljavanje od obale.

Sveti Ivan na pučini

Sveti Ivan na pučini

Porer

Svjetionik Porer je izgrađen 1833. godine na istoimenom otočiću, 2,5 km ispred južnog rta Istre i mjesta Premantura. Kula mu je visoka 35 metara i nalazi se u samom središtu kamenog zdanja svjetionika, inače prizemnog objekta s betoniranim dvorištem.

Otočić je hrid širine 80 metara s tri manja pristaništa za brodice. Potrebno je tek nešto više od minute da ga obiđete, no ta šetnja zna potrajati i puno duže ako se zagledate u zalaske sunca koji se svrstavaju među najljepše na Jadranu. Kupanje se preporučuje samo na mjestima gdje inače pristaje brod.

Porer

Veli rat

Svjetionik je izgrađen 1849. godine na sjeverozapadnom rtu Dugog otoka, 35 km zapadno od Zadra. Okružen je borovom šumom i prekrasnim uvalama sa šljunčanim plažama, a smatra se jednim od najljepših na Jadranu. Svjetioničarska kula Veloga Rata visoka 40 metara pruža uistinu jedinstven i nezaboravan vidik.

Do svjetionika se može doći osobnim vozilom. Zbog dobre cestovne povezanosti s ostalim naseljima moguća je redovna opskrba potrebnim namirnicama i obilazak cijelog Dugog Otoka, a do trajektne luke u Brbinju ima 20 km.

U blizini svjetionika su dvije prekrasne šljunčane plaže primjerene i za kupanje male djece. Jedna od najljepših neuređenih pjeskovitih uvala Jadrana Saharun udaljena je svega na desetak minuta vožnje automobilom.

Veli rat

Veli rat

Prišnjak

Otočić Prišnjak je tristotinjak metara udaljen od zapadne obale otoka Murtera. Na njemu je sagrađen svjetionik 1886. godine kako bi pomorci imali lakši orijentir pri noćnom uplovljavanju u Murterski arhipelag. Zgrada svjetionika ima i lijepu kamenu terasu i svega je 15 metara udaljena od plaže.

Otočić je prošaran suhozidima s ponekim borom i smokvom te je zasigurno jedan od najljepših u nizu murterskih otoka. U blizini se nalazi čitav niz manjih otočića, dok je Nacionalni park Kornati vrlo blizu.

Betoniranim stepenicama na pristanu omogućen je lagan ulazak u more i za odrasle i za djecu.

Prišnjak

Pločica

Svjetionik Pločica izgrađen je 1887. godine i nalazi se na istoimenom otoku između Korčule i Hvara te poluotoka Pelješca. Otok je dobio ime jer sliči ravnoj i niskoj pločici koja je izronila iz mora.

Zgrada je opasana kamenim dvorištem u kome se u svakom dobu dana može naći malo hlada, dijelom i zahvaljujući šumarku tamarisa te stoljetnim stablima smokava. Hridinasto dno s južne strane, s mnoštvom odvaljenih stijena, prava je suprotnost plitkome moru na sjevernoj strani i maloj pješčanoj laguni ispred uređenog istezališta za brodove. Plaža je primjerena za kupanje male djece.

Pločica

Pločica

Izvor: Lighthouses Croatia.com

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo