Tjesteninu jedite u 15, a slatkiše u 17 sati! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Tjesteninu jedite u 15, a slatkiše u 17 sati!

Shutterstock

Svaka namirnica ima svoje idealno vrijeme, a donosimo vam i neka pravila kojih se treba pridržavati

Uvriježeno je mišljenje da ujutro dobro jesti voće jer ubrzava metabolizam, no voće i slatkiše treba uzimati kad je u tijelu najmanja količina inzulina, a to je oko 17 sati. Tako nećete remetiti rad gušterače, pa se u tijelu neće događati oscilacije u količini šećera i metabolizam će biti uravnotežen. Kad je voće u pitanju, treba voditi računa i da je količina ispravna – odnosno da stane u jednu šaku. 

Ako voće jedete ujutro ili uvečer, “potrošit” ćete gušteraču što dovodi do dijabetesa. Samo sedam posto Hrvata jede dovoljno voća na dnevnoj bazi. 

Tjesteninu treba jesti oko 15 sati jer je do tada najveća aktivnost enzima koji pomažu u probavljanju pa nećete nakupiti višak kilograma. Kombinirajte je s mesom.

Ništa bez doručka!

Stručnjaci savjetuju i da nikada ne preskačete doručak. Pijte kavu poslije doručka, a možete popiti i čaj. Između obroka napravite razmak od četiri sata, a nikada ne kombinirajte proteine i ugljikohidrate, poput mesa i krumpira. I na kraju, ne jedite ništa sat ili dva prije spavanje, a do 11 sati ujutro možete jesti što želite! 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo