Psiha

Psiha

Tko je Olena Zelenska? Cijenjena među prvim damama, a na društvenim mrežama šalje poruke svom narodu i cijelom svijetu

Prva dama Ukrajine, Olena Zelenska, prilično samozatajna supruga predsjednika Volodimira Zelenskog, koja je poznata po tome da izbjegava javne nastupe i intervjue, nakon ruske invazije na svoju domovinu, odlučila je iskoristiti moć društvenih mreža (Facebook i Instagram) na kojima ima impresivan broj pratitelja koji raste iz dana u dan.

U potresnom pismu koje je napisala na Facebooku, ukrajinska prva dama rekla je:

“Ruska invazija nešto je u što nije bilo moguće vjerovati, a onda su u zemlju ušli tenkovi, avioni i vojska. Možda su najstrašnije smrti tolikog broja djece”, istaknula je.

Napomenula je da djeca i žene iz Ukrajine sada žive zatočeni u skloništima i podrumima.

Kako ostati mentalno zdrav i prevladati tjeskobu zbog ratnih zbivanja? 9 savjeta koji pomažu

Grozna stvarnost

“To drugima mogu biti samo posljedice rata, ali Ukrajini je to sada grozna stvarnost. Rat protiv ovih nedužnih ljudi dvostruko je kazneno djelo”, rekla je Zelenska u objavi na Facebook profilu.

Agresor, Putin, mislio je da će nad Ukrajinom izvršiti blitzkrieg, ali je podcijenio zemlju, ljude i njihovo domoljublje. Ukrajinci, bez obzira na ideologiju, jezik, uvjerenja i nacionalnost su ujedinjeni, istakla je prva dama i dodala da su Rusi mislili da će ih dočekati s cvijećem kao spasitelje, a dobili su – Molotovljeve koktele.

Zahvalila je svima koji im pomažu. Pozvala je medije da sve prate jer, kako kaže, svaki dokaz je ključan, a pismo zaključila vatrenom porukom:

“Ovo govorim svijetu. Rat u Ukrajini nije rat tamo negdje. Ovo je rat u Europi, blizu granica EU. Ukrajina zaustavlja silu koja može sutra ući u vaše gradove pod izlikom da spašava civile!”

Iako isprva nije bila sretna zbog njegove kandidature za ukrajinskog predsjednika, smatrajući da su im ostvarene, uspješne karijere sasvim dovoljne, Olena Zelenska danas je najveća podrška Vladimiru Zelenskiju u njegovoj borbi za Ukrajinu.

Kad se sad vratimo malo u prošlost, Zelenska je bila protiv odluke svog supruga da se kandidira za predsjednika države, ali otkako je u svibnju 2019. postao predsjednik, a ona prva dama Ukrajine, stekla je naklonost naroda, ali i prvih dama iz cijelog svijeta, a ona sama već je najavila da će ostati uz supruga bez obzira na sve, kao i da je ruska invazija neće zastrašiti.

Ukrajinski predsjednički par u braku je od 2003. godine te imaju dvoje djece – kćer Aleksandru (18) i sina Cirila (9).

Upoznali se na fakultetu

Zanimljivo je to da su oboje rođeni u Krivom Rogu, na jugoistoku Ukrajine, da su oboje pohađali istu školu, no prijateljstvo, a potom i ljubav, dogodili su se puno kasnije. Olena Kijaško svog je budućeg supruga upoznala tek na fakultetu, studirajući građevinu, a on pravo. Slučajni susret pretvorio se u najljepšu ljubavnu priču, a nakon osam godina veze, 2003., odlučili su se na važan korak – brak.

Iako su oboje završili fakultete, u svojoj struci nikada nisu radili – Zelenski se počeo baviti stand-upom, a Olena ga je pratila na nastupima, da bi na kraju postala i dio produkcijskog tima. Početkom 2000-ih osnovali su produkcijsku kuću Studio Kvartal-95 za proizvodnju filmova i televizijskih serija, ali i organizaciju koncerata.

Olena je napisala i scenarij za njegovu emisiju političke satire pod nazivom “Sluga narodu”, zahvaljujući kojoj je stekao takvu popularnost da je na kraju pobijedio na predsjedničkim izborima. Ona sama nije sudjelovala u predsjedničkoj kampanji, no zato je na svim političkim skupovima stajala čvrsto uz njega, pokazujući da će biti potpora u svakoj njegovoj odluci. Nakon pobjede to je i dokazala, bez puno razmišljanja preuzela je status prve dame i angažirala se na svim poljima, osobito u Ujedinjenim narodima, kao i u radu s ukrajinskim poduzetnicima. U kolovozu prošle godine sazvala je Kijevski summit prvih dama i gospode.

Način na koji se oblačite i predstavljate ne govori samo o vama već predstavlja i vašu zemlju i ono što pokušavate postići. Predsjednik i ja uvijek želimo predstavljati Ukrajinu na pozitivan i snažan način. To je odraz naših akcija i vrijednosti. To je također način da promoviramo ukrajinske dizajnere i modnu industriju te kažemo svijetu više o Ukrajini, onome što možemo učiniti i što nudimo, izjavila je za Diplomatic Courier.

Otkako je započeo rat u Ukrajini, Zelenska koristi društvene mreže kako bi ohrabrila svoj narod u ovoj najtežoj borbi.

I danas neću paničariti i plakati. Bit ću smirena i samouvjerena. Moja djeca me gledaju. Bit ću pored njih. I pored svog muža. I s tobom. Volim te! Volim Ukrajinu, poručuje.

“Ne znamo koliko će potrajati, ali ako ne zaustavimo Putina koji prijeti nuklearnim ratom, neće postojati sigurno mjesto na Zemlji za nas. Pobijedit ćemo. Zbog jedinstva. Zbog ljubavi prema Ukrajini”, zaključila je prva dama Ukrajine u svojoj objavi.

Ariana Grande: Dijeljenje osobnih životnih trenutaka može biti traumatično

Martina Strukić

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo