Psiha

Psiha

Tko malo spava, često je gladan… I još 10 zanimljivosti o spavanju

GettyImages

Žene češće pate od nesanice od muškaraca. Poremećaj se javlja u bilo kojoj životnoj dobi, iako je češća kod starijih osoba. Čimbenici nesanice su pojačani stres, depresija, niska primanja, noćni rad, i čak sjedilački način života.

Pretpostavljamo da ste sve ove informacije o snu znali, ali one koje donosimo u nastavku, sigurni smo niste čuli… 

1. Jedini sisavac koji svojevoljno može odgađati san je čovjek. Manjak sna je i jedan od glavnih uzroka ekstremne pospanosti.

2. Tjelovježba će vam pomoći ako ste pod stresom, ali i poboljšati kvalitetu sna. Najbolja je vježba za dobar san svaka koja uključuje aerobne vježbe, vježbe snage i joga.

3. Spavanje na većim nadmorskim visinama zahtjeva vrijeme prilagodbe. Smanjene razine kisika smetaju snu pa je potrebno oko tri tjedna da bi se organizam navikao na novo okruženje.

Evo zašto uvijek morate spavati s jastukom ispod glave!

4. Koliko je sna potrebno osobi, ovisi o godinama starosti. Novorođenče će tako spavati od 12-17 sati, malo dijete od 11-14, a optimalno trajanje sna kod odrasle osobe je od 7-9 sati.

5. U prosjeku ljudi spavaju oko 8 sati tijekom dana. Dalo bi se zaključiti da spavamo trećinu našeg života.

6. Osoba koja dugo nije spavala može primijetiti simptome depresije, gubitka memorije ali to stanje može dovesti i do razvoja bolesti.

7. Čovjek se osjeća umorno i pospano najčešće oko 2 sata ujutro ili 14 sati poslijepodne. Često je to uzrok onom osjećaju umora nakon jela.

Prepoznajete li se? Ovo je 9 tihih znakova koji pokazuju da ne brinete dobro o sebi

8. Većina osoba koje ne spavaju dovoljno mogu doživjeti veliku potrebu za hranom jer razine hormona leptina, koji kontrolira apetiti, pada.

9. Korištenje elektronskih naprava prije spavanja može spriječiti otpuštanje hormona melatonina što će pak uzrokovati poteškoće sa snom.

10. Do danas ne postoji znanstveni dokaz da životinje sanjaju dok spavaju, kako ti čine ljudi.

11. Najveći sisavac na planeti, afrički slon, spava najkraće – samo 2 sata. Planinski dabrovi mogu spavati i do 14 sati i tako su prvaci u snu. Paul Manger sa sveučilišta u Južnoj Africi, voditelj studije o navikama spavanja kod životinja debelokožaca, poput slona i nilskog konja, zaključio je kako slonovi mogu izdržati i do 48 sati bez sna “Slon, koji može pojesti i do nekoliko stotina kilograma hrane dnevno, potroši tako puno vremena za hranjenje, što mu ne ostavlja dovoljno vremena za san”.

Liječnica otkriva 5 navika svojih najzdravijih pacijenata

A. A.

Foto: Shuttersotck

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo