Psiha

Psiha

Tom Hanks, Halle Berry, Sylvester Stallone… Kako slavni žive s dijabetesom?

Kathy Hutchins / Shutterstock.com

Mjerenje krvnog tlaka i razine šećera u krvi najčešće su i najjednostavnije pretrage kako bi se dijabetes na vrijeme otkrio, te se i na taj način prevenirale brojne komplikacije, pa i fatalni ishodi.

To dobro znaju i brojne slavne osobe koje s više ili manje tegoba godinama žive sa šećernom bolešću.

Vježbanjem protiv dijabetesa: Pomaže u održavanju tjelesne težine, ali i regulaciji šećera u krvi

Saznao na dijeti

Tomu Hanksu dijabetes tip II dijagnosticiran je 2013. godine, kada je rekao da su za njegovu bolest krive yo-yo dijete kojima se podvrgavao za različite filmske uloge. Dakako, kako je i sam priznao, on je dio lijene američke generacije koja nije previše vodila računa o zdravom načinu života, a ponajmanje o zdravoj prehrani i tjelovježbi.

Glumica Halle Berry nije ni znala da ima dijabetes sve dok jednog dana, tamo negdje 1989. godine, u dobi od 23 godine, nije pala u nesvijest na filmskom setu. Pala je u dijabetičku komu, a tjedan dana nakon toga postavljena joj je dijagnoza kroničnog dijabetesa tip II.

Liječnici su joj tada rekli kako će, uz promjenu prehrambenih navika i novi plan vježbanja, morati uzimati inzulinsku terapiju ako ne želi da dođe do daljnjeg napretka bolesti. Naime, za razliku od šećerne bolesti tip I, bolesnici oboljeli od šećerne bolesti tip II i dalje produciraju nešto inzulina, iako nedovoljno da bi se premostila rezistencija na inzulin.

Odmah na inzulin

Kako je njoj stanje odmah bilo zabrinjavajuće, liječnici u njezinom slučaju nisu ni razmišljali o drugim sredstvima za povećanje produkcije rezidualnog inzulina ili osjetljivosti na inzulin, već su je odmah stavili na inzulin.

Glumica je tada znala da mora napraviti drastične promjene u načinu života, prije svega prehrane, pa od tada uopće ne jede prerađene šećere i kruh te se drži čiste i zdrave prehrane, koja uključuje mnogo povrća i puno vode.

Moja je prehrana usmjerena na upravljanje dijabetesom, pa pokušavam pojesti četiri mala obroka dnevno. Uglavnom jedem namirnice koje imaju malo masnoće i šećera, a omiljena jela mu mi ona najjednostavnija: tuna na žaru, piletina, puno svježeg povrća i svježe ribe. Potpuno sam iz prehrane izbacila crveno meso, a ne jedem ni većinu voća, jer također sadržava šećer, objasnila je glumica.

Jedan od najpoznatijih nogometaša svijeta, legendarni Pele od djetinjstva je bolovao od dijabetesa. To ga nije spriječilo da ostvari zavidnu karijeru i titulu igrača stoljeća prema FIFA-i. Dijabetes tip I ima i glumac Sylvester Stallone, a brojne poznate dame, poput Angeline Jolie ili Salme Hayek, imale su problema s gestacijskim dijabetesom u trudnoći.

Rani znakovi dijabetesa – neki su tako neupadljivi da ćete ih jedva zamijetiti

D. Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock, Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com, Kathy Hutchins / Shutterstock.com

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo